17:37 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (642)
  46121
  Pratite nas

  Protesti koji su sinoć održani u više gradova Belorusije se mogu smatrati pokušajem državnog udara, smatra ruski politikolog Evgenije Minčenko.

   „To je bio tek prvi dan. Mislim da je opozicija spremna da dugu borbu. Pri tome vidimo da prvi put u istoriji Belorusije nije samo u Minsku došlo do blokade vladinih zdanja, već u celoj zemlji, u različitim tačkama. Mislim da će se nastaviti ti pokušaji. Ovu noć je policija pobedila, ali je ovo tek prva runda. Mislim da sve tek počinje“, rekao je Minčenko Sputnjiku.

  Po njegovim rečima, demonstracije se mogu smatrati pokušajem državnog udara.

  „Demonstranti ne traže ponovno brojanje glasova itd. Oni jednostavno traže odlazak Lukašenka. To je pokušaj državnog udara koji se realizuje nenasilnim metodama. Sa druge strane, demonstranti nisu čak ni mirni. Vidimo da tamo postoje grupe koje aktivno učestvuju u sukobima sa pripadnicima policije“, dodao je ekspert, naglasivši da se opozicija ponaša agresivno, ali da, za sada, nema oružje.

  U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori. Prema preliminarnim podacima CIK-a, predsednik države Aleksandar Lukašenko osvojio je 80,23 odsto glasova, dok je Tihanovska na drugom mestu sa 9,9 odsto.

  Nakon zatvaranja biračkih mesta u više beloruskih gradova počeli su masovni protesti. Demonstranti u centru Minska postavili su barikade od kanti za smeće. Policija je na njih ispalila suzavac, vodene topove i svetlosne granate i potisnula demonstrante iz centra grada.

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (642)
  Tagovi:
  Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga