04:41 25 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  24130
  Pratite nas

  Bil Gejts, suosnivač "Majkrosofta", milijarder i društveno angažovan biznismen, rekao je da je optimista da će svet shvatiti da su teorije samo teorije i pobediti virus do kraja sledeće godine, piše Blumberg koji donosi intervju s njim.

  Na pitanje da li će delotvorna vakcina biti distribuirana svetom do kraja 2020. godine, Gejts je rekao da inicijalna vakcina neće biti idealna u smislu delotvornosti protiv bolesti i prenošenja.

  "Možda neće potrajati dugo i biće uglavnom korišćena u bogatim zemljama kao mera za zaustavljanje zaraze. Bili bismo sretni kad bismo imali vakcinu puno pre kraja godine. Ali, tokom 2021. godine verovatno će brojne vakcine biti odobrene", kaže Gejts.

  Upitan treba li vakcina protiv kovida 19 da bude obavezna, rekao je da se, kad nešto postane obavezno, često događa povratna reakcija.

  Prema njegovom mišljenju, možda bi mogla biti obavezna za osobe koje rade u domovima za starije ili su u kontaktu sa starijim ljudima.

  Osnivač "Majkrosofta" čudi se teorijama zavere da istražuje vakcinu kako bi kontrolisao ljudske umove uz pomoć 5G tehnologije i slično.

  "Oni uzmu činjenicu da sam uključen u razvoj vakcine i onda to izvrnu, pa umesto da dajem novac kako bi se spasili životi, ispada da ja zarađujem na oduzimanju života. Ako to ljude odvrati od vakcinisanja ili informisanja o poslednjim podacima o nošenju maske, onda je to veliki problem".

  On dodaje da je hidroksihlorokin, lek koji je promovisala Bela kuća, na testovima "izgledao dobro", ali da dolazi sve više dobrih terapijskih lekova koji dokazano dobro rade i nemaju teških nuspojava, preneo je Tanjug.

  A kako Gejts misli da će se sve ovo završiti?

  Prema njegovim rečima, inovacije u terapiji počeće da smanjuju stopu smrtnosti, ali pravi kraj doći će širenjem prirodnih infekcija i vakcina koje će nam dati imunitet krda.

  "U bogatim zemljama to će se dogoditi tokom sledeće godine, u idealnom slučaju u prvoj polovini. Do kraja 2021. godine izvući ćemo se iz ovoga", rekao je stručnjak, prognozirajući da će "sve biti ok" i da smo imali sreće da ovo nije smrtonosnija bolest.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga