21:59 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 101
  Pratite nas

  Nakon objave libijske Vlade nacionalnog jedinstva o prekidu vatre na teritoriji cele zemlje i poziva za stvaranje demilitarizovane zone u području gradova Sirt i Džufra, stižu reagovanja iz sveta. Istovremeno, politički akteri u samoj Libiji ističu šta su preduslovi za sprovođenje inicijative.

  Šef Komiteta nacionalne odbrane i bezbednosti Libije Talal al Mihub rekao je da uspeh pomenute mirovne inicijative zavisi od čitavog niza uslova i ako ti uslovi ne budu ispunjeni i ona će doživeti krah kao i neke druge.

  Prema njegovim rečima, ključni uslov je razoružavanje i da Turska napusti Libiju.

  S druge strane, član državnog Saveta Libije Muhamed Moazeb kaže da bi predsednički i parlamentarni izbori mogli da budu sprovedeni u roku od šest meseci.

  Takođe je dodao da obe strane u libijskom konfliktu treba da se usaglase o sprovođenju ustavnih normi kad je reč o izborima, iako postoje određeni problemi u savremenom libijskom Ustavu.

  Politički savetnik predsednika libijskog parlamenta Fathi al Marimi kaže da je međunarodna zajednica dala garancije za realizaciju prekida vatre.

  U međuvremenu, egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi ističe da je reč o važnom koraku u cilju postizanja političke normalizacije u Libiji.

  Pozdravio je objavu o prekidu vatre i vojnih operacija na čitavoj teritoriji Libije i dodao da ti koraci vode ka uspostavljanju stabilnosti i napretka u zemlji.

  I Moskva je pozdravila ovu inicijativu, ističući da postoje svi mehanizmi za njeno sprovođenje.

  „Uvek pozdravljamo ovakve izjave, pa i sada to činimo. O tome da je važno da se zaustavi krvoproliće govorilo se i u Berlinu i u Kairu (konferencije o Libiji). I tada smo i zvanično saopštili da ovo podržavamo. I sami uvek predlažemo momentalan i bezuslovan prekid vatre“, rekao je izvor u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

  Kako je istakao, pošto ne može biti vojnog rešenja, neophodno je odmah obustaviti vatru i početi politički proces.

  I Misija Ujedinjenih nacija u Libiji takođe je pozdravila objavu o prekidu vatre.

  Situacija u Libiji

  Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

  Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima.

  Snage komandanta Halife Haftara pokrenule su ofanzivu u aprilu 2019. godine u pokušaju da zauzmu Tripoli, ali je njihova ofanziva propala u junu jer su združene snage za Tripoli, uz podršku Turske, uspele da odbiju napad.

  Tagovi:
  reagovanja, prekid vatre, Libija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga