23:53 22 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 181
  Pratite nas

  Između snaga proturskih militanata u Siriji dolazi do mnogobrojnih oružanih sukoba, usled čega ginu civili, saopštio je rukovodilac Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji kontraadmiral Aleksandar Ščerbicki. Rusija je pozvala Tursku da zaustavi nasilje u Siriji.

  „Primećuju se mnogobrojni oružani sukobi između različitih jedinica militanata, što rezultira pogibijom civila. Takve nezakonite radnje vode do velike socijalno-ekonomske krize i ugrožavaju živote i zdravlje na hiljade mirnih sirijskih civila“, rekao je Ščerbicki.

  On je istakao da militanti proturskih grupa pljačkaju ličnu imovinu građana, uključujući useve koje su ubrali, tako i opremu za snabdevanje vodom i strujom.

  Poslednji slučaj zabeležen je 15. avgusta u gradu Ras-Ajn, gde su pripadnici grupe „Firkat Hamza“ ukrali više od 500 metara električnog kabla kako bi ga prodali, kao i veliki broj cevi koje su korišćene za polaganje i popravku sistema za navodnjavanje.

  Rusija poziva Tursku da zaustavi nasilje u Siriji

  Prema rečima Ščerbickog, Centar i sirijske vlasti dobijaju žalbe stanovništva severoistočnih regiona Sirije o samovolji proturskih oružanih formacija, stacioniranih u zoni „Izvor mira“, u kojoj turske oružane snage sprovode operacije.

  „Pozivamo tursku stranu da preduzme mere kako bi obezbedila red na teritorijama na kojima deluju njene oružane snage, a takođe i da zaustavi kriminalne aktivnosti oružanih formacija koje su pod njenom kontrolom“, dodao je Ščerbicki.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  civili, Turska, Sirija, militanti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga