16:44 20 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 103
  Pratite nas

  Crveno vino, kikiriki, pistaći, kakao, malina, grožđe, borovnica i brusnica mogu olakšati tegobe tokom bolesti.

  Naučnici su došli do određenih zaključaka posmatrajući uticaj antioksidanta resveratrola na enzim ASE2 zastupljen u plućima i digestivnom sistemu. Trenutno se vode ispitivanja na životinjama, ali eksperti smatraju da se upotrebom ovih namirnica, bogatih resveratrolom, organizam može zaštititi od dejstva virusa korona.

  Enzim protiv virusa

  SARS-CoV-2 ulazi u ćelije preko enzima ASE2. Ovaj enzim je neophodan za vitalne funkcije tela, prisutan je u tkivima pluća, srca, bubrega i mozga. Prema zaključcima naučnika pekinške bolnice Tongren, virus korona narušava rad ASE2 u različitim organima. Nekoliko studija na miševima je pokazalo da visoke koncentracije ASE-2 mogu ublažiti simptome respiratornih infekcija koje izaziva kovid 19.

  „Sa jedne strane, povećanje enzima ASE2 dovodi do veće verovatnoće da će virus proniknuti u ćelije. Sa druge strane, kada enzim nema funkciju, to dovodi do povećanja peptida AngII, koji može da pojača simptome. Prema mom mišljenju nedostatak enzima ASE2 i višak peptida AngII, negativno utiču na razvoj virusa kovid 19“, objašnjava vodeći saradnik laboratorije za molekularnu biologiju MGU Lomonosov Roman Zinovkin.

  Eksperti su saglasni da resveratrol umanjuje simptome bolesti koje izaziva virus korona.

  „Resveratrol zaista može uticati na povećanje koncetracije ASE2“, izjavio je profesor na katedri za kardiologiju, funkcionalnu i ultrazvučnu dijagnostiku Sečenovskog univerziteta Filip Kopilov i dodao: „To je jedan od najefektivnijih oksidanata, ali ga nema dovoljno u organizmu, jer se teško širi u ćelijama. Test na životinjama je pokazao da može da poveća količinu ASE2, ali to ne znači da će i na ljudima biti isti efekat. Istraživanja su na samom početku".

  Eliminisanje upala

  Potencijalni „antikovidni“ efekat rasveratrola ima uticaj na imunitet. Prema informacijama naučnika sa Univerziteta u Kataniji, resveratrol deluje protiv upala, ali nije poznato koja količina je potrebna da bi se suprotstavio virusu korona. Poznato je da ga sadrže sledeće namirnice: crveno i belo vino, kikiriki, pistaći, kakao, malina, grožđe, borovnica i brusnica.

  Nezdrava ishrana, sa mnogo masnoća, soli i šećera, negativno utiču na tok bilo koje bolesti, pa i kovida 19. Dok, pravilna ishrana i dovoljno unošenje vitamina jačaju zdravlje i imunitet organizma.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  zdravlje, ishrana, kovid 19, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga