14:00 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 310
  Pratite nas

  Dečak, koji ima retku bolest, uspešno je operisan na Dečijoj klinici. Lekari su iz njegovog srca odstranili 400 mililitara tečnosti, saopštili su u Ministarstvu odbrane ovog regiona.

  Šestogodišnji pacijent, koji ima retku bolest - eksudativni perikarditis, virusno-bakterijskog porekla, smešten je u bolnicu u maju. Obično se ova bolest sreće kod starijih pacijenata. Dečak se žalio na bol u grudima, na lupanje srca i kratak dah. Urađeno mu je nekoliko punktacija, koje nisu dale veliki efekat, tečnost je nastavila da se taloži u srčanoj maramici.

  „Tokom operacije su odstranili 400 mililitara tečnosti iz srca, dok se kod odrasle osobe može naći 50 mililitara. Tečnost je pritiskala srce i ugrožavala život deteta“, rekli su u Ministarstvu zdravlja.

  Dečak je posle operacije mesec dana bio pod lekarskim nadzorom na kardiološkom odeljenju, oporavio se i pušten je kući.

  „Tokom dvadesetdvogodišnje prakse smo prvi put imali ovakvu endoskopsku operaciju. Naša klinika ima velike stručnjake najrazličitijih profila, što nam je omogućilo da na pravi način pružimo pomoć dečaku sa retkom bolešću“, prokomentarisao je glavni dečiji specijalista hirurgije Ministarstva zdravlja Permskog okruga Iljdar Valiulov.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  medicina, srce, bolesti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga