04:56 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 816
  Pratite nas

  Iako u svetu postoji mnogo savremenih primeraka tenkova vrednih pažnje, nemaju svi sistem za automatsko punjenje topa. Predstavljamo tri najbolja tenka današnjice koji imaju ugrađen automatski sistem, a predvodnik je ruski T-90.

  T-90, Rusija

  Mnogi eksperti nazivaju ruski tenk T-90 najuspešnijim u 21. veku. Rusija je prodala drugim zemljama više od 1.500 primeraka ovog tenka i tako je postala svetski lider u izvozu tenkova. Strani kupci su zainteresovani za tenk T-90 zbog njegovih tehničkih karakteristika i cene, koja se kreće od 2,5 do 4,3 miliona dolara.

  Automatsko punjenje je omogućilo da se smanji broj posade, ukupna težina vozila, kao i da se povećaju manevarske sposobnosti. 

  AMX-56 „Leclerc“, Francuska

  Francuski tenk AMX-56 "Leclerc" je jedan od najpopularnijih u francuskoj vojsci. Serijska proizvodnja je počela 1990. godine. U odnosu na druge tenkove NATO-a, francuski "Leclerc" ima automatsko punjenje. Posadu borbenog vozila čine tri osobe. Automatsko punjenje je omogućilo da se smanji težina tenka na sedam tona, samim tim je povećana manevarska sposobnost. Top može da ispali 10-12 projektila u minuti čak i u pokretu. Automat može da se napuni kroz otvor ili u samom tenku, nalazi se odvojeno od komandanta i nišandžije i omogućava veću sigurnost.

  MBT-2000 "Al-Khalid", Kina-Pakistan

  Proizvodnja kineskog tenka MBT-2000 "Al-Khalid" je počela 1998. godine. Tenk je pravljen za izvoz pakistanskoj vojsci. Primenjivano je iskustvo sovjetskih škola za konstruisanje tenkova. Posadu ovog tenka čine tri vojnika. Kalibar osnovnog oružja je 125 milimetara. Veći deo sistema za upravljanje vatrom je francuske proizvodnje, pa se mogu primetiti sličnosti sa sistemom tenka „Leclerc“. Tenk „Al-Khalid“ je skuplja varijanta u odnosu na francuski tenk istih karakteristika, koristi se u naoružanju Pakistana, Mijanmara, Maroka, Bangladeša i Šri Lanke.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  naoružanje, vojska, tenk
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga