23:04 25 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (455)
  1129
  Pratite nas

  Članovi Koordinacionog saveta opozicije Belorusije su protiv mešanja spolja u unutrašnje stvari republike.

  „Koordinacioni savet smatra nedopustivim formiranje na teritoriji Rusije ili druge države naoružanih grupa za korišćenje na teritoriji Belorusije: to je u suprotnosti sa međunarodnim pravom i jedinstvenim stavom beloruskog društva“, dodali su u savetu.

  Oni smatraju da nema osnove za aktiviranje mehanizama ODKB koji su predviđeni u slučaju oružanog napada na članove organizacije.

  Savet opozicije je protiv mešanja spolja u poslove Belorusije i moli „sve strane partnere da se uzdrže od izjava o predstavljanju interesa beloruskog društva, o pružanju pomoći Koordinaciom savetu“.

  „Samo unutrašnji dijalog može biti rešenje za izlazak iz političke krize“, zaključili su predstavnici opozicije.

  Kako je ranije izjavio predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu kanalu „Rosija-1“, u okviru Organizacije Ugovor o kolektivnoj bezbednosti postoje određene obaveze prema Belorusiji. Prema rečima Putina, Rusija je na molbu predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka formirala rezervne snage policije koje neće biti aktivirane „dok je situacija pod kontrolom, dok ekstremistički elementi ne pređu određene granice, ne počnu da pljačkaju i zauzimaju administrativne objekte“.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (455)
  Tagovi:
  Aleksandar Lukašenko, Vladimir Putin, izbori, Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga