01:20 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  11081
  Pratite nas

  U slučaju da se ne produži Sporazum o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3), koji SDA ima sa Rusijom, to bi Ameriku moglo da košta preko 400 milijardi dolara, piše „Vašington tajms“.

  Prema istraživanjima Kongresnog odbora za budžet Amerike, sporazum koji ističe u februaru 2021. godine sa sobom povlači dodatne troškove:

  „Troškovi Ministartsva odbrane mogu varirati: u slučaju da Amerika odluči da ne menja svoje planove, onda troškova neće biti, ali u slučaju da želi da modernizuje nuklearni arsenal do nivoa START 2, onda će troškovi biti do 172 milijardi dolara. Postoji mogućnost pojave troškova do 439 milijardi dolara ako svoj arsenal dovede do nivoa START 1“, navodi list.

  Prema uslovima sporazuma START 3 broj ruskih i američkih nuklearnih bojevih glava je ograničen na 1.550. Prema zajedničkom sporazumu prepolovljen je broj strateških nuklearnih projektila.

  Bela kuća nema potrebu da produži sporazum START 3 i to objašnjava zabrinutošću, jer Rusija krši sporazum, a i Kina ima nuklearni arsenal koji sve više širi.

  „Iako je u izveštaju data preliminarna procena troškova, proizilazeći iz smešnih izjava administracije da je Amerika sposobna „da se gađa novcem“, taj dokument još jednom potvrđuje, zašto je START 3 važan za američku i međunarodnu bezbednost“, izjavili su kongresmeni Adam Smit i Robert Menendez.

  Političari su pozvali administraciju predsednika Amerike Donalda Trampa da produži sporazum na pet godina, ukazujući da će prekid sporazuma za Ameriku imati niz negativnih posledica.

  „Amerika ne može sebi da dozvoli skupu i opasnu trku nuklearnog naoružanja, pre svega u sadašnjem trenutku ekonomske, političke i zdravstvene krize“, navode američki političari.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  START 3, Rusija, Amerika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga