07:52 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (607)
  71117
  Pratite nas

  Diplomatski predstavnici SAD, Evropske unije, Velike Britanije i Švajcarske su u zajedničkoj izjavi pozvali vlasti Belorusije da obustave zastrašivanje demonstranata, nasilje kao i političke progone.

  Kako se navodi u dokumentu, vidljiva je neproporcionalna upotreba sile i poziva se vlast da obustavi upotrebu vojne sile protiv građana, kao i da se oslobode svi koji su bespravno uhapšeni.

  „Potrebno je obustaviti zastrašivanje i progone zasnovane na političkim motivima“, dodaje se.

  Autori dokumenta su izrazili solidarnost sa građanima Belorusije koji zahtevaju poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda.

  „Pozivamo vlasti Belorusije da poštuju sve međunarodne obaveze po pitanju poštovanja demokratskih prava i sloboda. Očekujemo transparentnu isrtagu svih zločina i zloupotreba kako bi se svi krivci priveli pravdi. Samo tada će se steći uslovi za mirno rešavanje krize na osnovu nacionalnog dijaloga“, zaključuje se u dokumentu.

  Podsetimo, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je u više navrata izjavio da se ulični protesti koordinišu u inostranstvu, a pre svega iz Poljske.

  Sa svoje strane, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da se Rusija po pitanju situacije u Belorusije ponaša daleko suzdržanije i neutralnije nego što je to slučaj sa Evropom i SAD.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (607)
  Tagovi:
  protesti, SAD, Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga