17:04 26 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 1100
  Pratite nas

  Rad jednog od dva operativna ledolomca Obalske straže SAD onemogućen je zbog požara na palubi, do kojeg je došlo prošle sedmice, piše „Vašington tajms“, pozivajući se na izjavu američkih činovnika. Takav incident će, po svemu sudeći, još više ograničiti sposobnost Amerike da deluje na Arktiku.

  Prema postojećim podacima, ledolomac „Hili“ Obalske straže koji se nalazio nedaleko od Aljaske, oštećen je u požaru jednog od dva glavna motora. Brod je nedavno završio svoju dvadesetšestodnevnu patrolu područja u sklopu operacije „Arktik šild“ (Arktički štit).

  Kako su naveli činovnici, u trenutku kada je izbio požar brod se kretao prema Arktiku kako bi „osigurao nacionalnu bezbednost i obavio naučne operacije“.

  Iako je požar ugašen za pola sata, misija na Arktiku morala je da bude otkazana, a sam brod poslat je u luku Sijetla na popravku.

  „Taj incident znači da će potencijal Amerike na planu ledolomaca biti ograničen dok 'Hili' ne bude popravljen, što jasno ukazuje na činjenicu da su zemlji očajnički potrebni polarni ledolomci, koji su u stanju da osiguraju bezbednost“, izjavila je šefica Obalske straže u pacifičkom regionu, viceadmiralka Linda Fagan.

  „Vašington tajms“ dodaje da, uzimajući u obzir situaciju sa „Hili“, Sjedinjene Američke Države trenutno zaista raspolažu samo jednim operativnim ledolomcem – „Polar starom“ (Polarna zvezda).

  Osim toga, u sastavu američke flote postoji još jedan ledolomac, iako on nije u upotrebi već nekoliko godina.

  S druge strane, ruska ledolomačka flota broji oko 40 brodova, što Moskvi daje mogućnost da vrši uticaj u arktičkom regionu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  požar, ledolomac, šanse, Arktik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga