11:11 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1635
  Pratite nas

  Ministarstvo odbrane Indije saopštilo je da je došlo do novog sukoba sa kineskom vojskom u pograničnom regionu Ladah. Broj povređenih nije saopšten.

  „U noći između 29. i 30. avgusta snage Narodnooslobodilačke armije Kine prekršile su prethodni konsenzus, koji je postignut tokom vojnih i diplomatskih sastanaka tokom sukoba u Istočnom Ladahu i izvele su provokativne vojne akcije, kako bi izmenile status kvo. Indijska vojska je sprečila tu aktivnost na južnoj oblasti jezera Pangong Co, preduzeli su mere u cilju jačanja naših položaja i suprotstavili su se namerama Kine da jednostrano izmene stanje na terenu“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Indije.

  U saopštenju se navodi da je zakazan sastanak komandanta brigada u cilju rešavanja situacije.

  „Indijska vojska se zalaže za održavanje mira i spokoja putem dijaloga, ali takođe je odlučna da brani svoj teritorijalni integritet“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Indije.

  Granični spor Indije i Kine traje decenijama i uključuje 3.488 kilometara dugu demarkacionu liniju, formiranu nakon rata dveju zemalja šezdesetih godina. Tenzije su se pogoršale u maju, ostavljajući desetine vojnika povređenih na obe strane. Peking je u to vreme tvrdio da su indijske trupe počele da grade odbrambenu infrastrukturu na kineskoj strani granice, što je Indija kategorički demantovala.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  sukob
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga