15:50 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2053
  Pratite nas

  Američki državni sekretar Majkl Pompeo izjavio je da je Rusija pojačala aktivnosti u drugim zemljama i podsetio na incidente koji su se dogodili u Siriji i na Aljasci.

  „Reč je o tome, što mi primećujemo jaču aktivnost Rusije kako na Aljasci, tako i u drugim delovima sveta“, rekao je Pompeo u intervjuu radiju „VMAL-FM“, komentarišućo saopštenja Severnoameričke komande za vazduhoplovnu odbranu i Severne komande američkih oružanih snaga, koje su vodile istragu o ruskoj podmornici, koja je isplivala u međunarodnim vodama Aljaske.

  Pompeo je naveo i incident između Amerike i Rusije na severo-istoku Sirije, gde su, prema verziji Amerike, bili povređeni američki vojnici.

  „Prošle nedelje smo bili svedoci incidenta u kome se rusko vozilo zabilo u oklopni transporter koalicije zbog čega je nekoliko američkih vojnika povređeno. Upravo u takvim situacijama mi tesno sarađujemo sa Rusijom, ali to nije prihvatljivo ponašanje i Amerika će odgovoriti“, tvrdi Pompeo.

  Ruska podmornica na Aljasci

  Prema ranijim informacijama agencije „Asošijeted pres“, američki ribolovci su primetili rusku podmornicu u blizini obale Aljaske o čemu su i obavestili Obalsku stražu. Prema rečima oficijalnog predstavnika Obalske straže Kipa Vadlova, Obalska straža je stupila u kontakt sa Američkom vojnom komandom na Aljasci, koja je smeštena u bazi „Elmendorf-Ričardson“. Potvrđeno mu je da se u regionu odvijaju još ranije planirane vežbe ruske flote, koje su prijavljene američkim predstavnicima.

  Incident u Siriji

  Podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije je posle incidenta saopštilo, da je ruska vojna patrola reagovala na pokušaj Amerike da joj blokira put. U ruskoj vojsci su potvrdili da su o incidentu razgovarali načelnik Generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov i njegov američki kolega Mark Mili.  

  Kako su potvrdili u Ministarstvu, načelnik Generalštaba je skrenuo pažnju američke strane na činjenicu da je međunarodna protivteroristička koalicija, na čelu sa Amerikom, bila na vreme obaveštena o prolasku ruske patrole. Američkoj strani su dostavljene „iscrpne informacije o datoj situaciji“.

  Amerika tvrdi, da je ruska strana narušila protokol za rešavanje sukoba tokom incidenta. Prema izjavi portparola Saveta nacionalne bezbednosti pri Beloj kući Džona Eliota, rusko vozilo zabilo se u oklopni transporter koalicije, zbog čega je nekoliko američkih vojnika povređeno.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  incident, Amerika, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga