05:07 02 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (607)
  0 136
  Pratite nas

  Vlade baltičkih država utvrdile su nova pravila trgovine električnom energijom sa trećim zemljama koja predviđaju prestanak kupovine struje od Belorusije, nakon pokretanja rada nuklearne elektrane u Ostrovcu (BelAES), saopštili su u Ministarstvu ekonomije i komunikacija Estonije.

  „U skladu sa sporazumom, prekida se trgovina električnom energijom baltičkih zemalja i Belorusije, nakon puštanja u rad nuklearne elektrane zbog čega će biti uveden sistem sertifikovanja porekla električne energije“, navodi se u saopštenju. Sporazum su potpisala odgovorna lica u Ministarstvima energetike Estonije, Litvanije i Letonije.

  U skladu sa sporazumom obim trgovine električnom energijom baltičkih zemalja sa trećim državama će se duplo smanjiti, saopštili su u Ministarstvu energetike i komunikacija Estonije. Sporazum će biti važiti do momenta sinhronizacije električnih sistema baltičkih država sa zapadnom Evropom, koja je planirana do bude završena do kraja 2025. godine.

  U avgustu je predsednik Litvanije Gitanas Gautseda izjavio da na uvoz struje sa beloruske nuklearne stanice treba gledati kao na podršku režimu Aleksandra Lukašenka. Ubrzo posle toga je i premijer Letonije Krišjanis Karinš izjavio, da će Letonija prekinuti da kupuje i prodaje električnu energiju Belorusiji nakon puštanja u rad nuklearne elektrane.

  Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
  © Sputnik / Sergeй Mamontov

  Litvanski parlament je zaključio da BelAES predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti i 2017. godine je zabranio kupovinu, pa čak i eksport struje. Viljnus je imao nameru da u bojkot uključi i susedne države, ali dugo nije uspeo da ih ubedi.

  Zvanično otvaranje beloruske nuklearne elektrane BelAES je obavljeno  7. avgusta, međutim, početak proizvodnje je planiran tek za četvrti kvartal. 

  Pročitajte još:

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (607)
  Tagovi:
  električna energija, Baltičke zemlje, Belorusija, nuklearna elektrana
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga