07:34 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  72161
  Pratite nas

  Ratovati na nov način i zaboraviti sve što se ranije učilo —Ministarstvo odbrane SAD menja koncept ratovanja. Prema rečima zamenika predsedavajućeg Združenog odbora načelnika generalštabova Džona Hajtena, glavni cilj je odupreti se Rusiji i Kini tokom 30-ih, 40-ih godina i kasnije. Program bi trebalo da bude pripremljen do kraja ove godine.

  Pentagon je dobio zadatak izrade nove strategije početkom 2020. godine. Glavna stvar je sposobnost oružanih snaga da deluju ne samo na kopnu, moru i vazduhu, već i u svim sredinama (All-Domain Operations), uključujući svemir i sajber prostor

  Konkretno, Amerikanci planiraju da uspostave brzu razmenu informacija između svih vrsta i rodova vojske na bojnom polju. Izviđački vod iza neprijateljskih linija moći će da prima podatke u realnom vremenu na terenu sa satelita, nakon čega će otkrivati cilj, i nezavisno i bez posrednika prenositi koordinate podmornici sa krstarećim raketama, nosaču aviona ili avionima. 

  „Princip operacija u svi domenima će objediniti svemir, sajber prostor, prevoz robe, operacije u elektromagnetnom spektru i protivraketnu odbranu, u jednu celinu“, istakao je Džon Hajten. „Da bismo to postigli, razvijamo ideju zajedničke komande i kontrole nad svim domenima (Joint All-DomainCommand and Control — JADC2). Ovo je pokušaj stvaranja senzora, komunikacionih sistema i sredstava za obradu podataka uz pomoć kojih sateliti, podmornice, pešadijske jedinice, lovci, helikopteri i brodovi mogu brzo razmenjivati informacije o situaciji na bojnom polju i koordinate ciljeva za njihovo efikasnije uništenje“, navodi analitičar Andrej Koc u autorskom tekstu za Ria Novosti.

  Prema generalovim rečima, novi program će biti formiran na osnovu postojećeg koji predviđa zajedničke akcije vojske, avijacije i mornarice. Najteža stvar je integrisati operacije u svemiru i sajber prostoru, jer ova dva okruženja ranije nisu smatrana bojnim poljem. 

  Podsećamo da su ovog leta Kosmičke snage SAD objavile svoju prvu vojnu doktrinu, koja satelitskoj grupi u niskoj zemljinoj orbiti dodeljuje najvažniju ulogu u oružanim sukobima budućnosti. Dokument predviđa maksimalno agresivno ponašanje u svemiru u cilju postizanja prednosti nad zemljama rivalima.

  Nema više linija fronta

  Prema rečima Džona Hajtena, sam koncept linije fronta uskoro će nestati. „Podela rada“ između različitih vrsta oružanih snaga takođe će postati stvar prošlosti. Planiranje borbenih operacija će preći na drugi, viši nivo. 

  Pripadnik američke ratne mornarice
  © AP Photo / Hasan Jamali
  Novi program će biti formiran na osnovu postojećeg koji predviđa zajedničke akcije vojske, avijacije i mornarice. Najteža stvar je integrisati operacije u svemiru i sajber prostoru, jer ova dva okruženja ranije nisu smatrana bojnim poljem. 

  „Danas, kada se spremamo da ratujemo, mi smo u komunikaciji sa vatrenom podrškom, dodeljujemo položaje trupama i govorimo: „U redu, kopnene snage će delovati ovde, avijacija tamo, a mornarica onamo“, objasnio je Hajten. „Sve obeležavamo na mapi. Sada će ove linije fronta nestati. Svaka grana oružanih snaga, bez podrške drugih, moći će da se odbrani i izvrši velike udare na neprijatelja“. 

  U praksi to znači da će se Oružane snage SAD oslanjati na oružje velikog dometa: bombardere stelt tehnologije, operativne taktičke rakete, avijacionu municiju dugog dometa. Amerikanci se i dalje klade na poraz neprijatelja, ne stupajući u bliski kontakt sa njim. Međutim, sada je planirano stvaranje linije oružja koja će ovaj princip dovesti do apsolutnog. Pentagon je već najavio uspešno testiranje hipersonične rakete vazdušnog baziranja, koja je premašila brzinu zvuka za 17 puta. 

  Masovni dronovi

  Posebna pažnja je posvećena dronovima. Pentagon će ih koristiti u „mozaičkom ratu“, čime se od 2017. godine bavi agencija za napredna odbrambena istraživanja (DARPA). Suština masovne upotrebe letelica sa posadom i bespilotnih letelica je usko povezana sa kopnenim i pomorskim snagama, satelitskom konstelacijom i sistemima visokopreciznog oružja. Vojni pilot u ovom lancu komanduje bespilotnim letelicama koje izvršavaju glavni deo borbenih zadataka. 

  Šef kancelarije za strateške tehnologije DARPA Timoti Grejson, naveo je primer delovanja četiri bespilotne letelice u borbenom sastavu sa lovcem kojim upravlja pilot. Jedan dron ometa neprijateljske radare, drugi nosi oružje, treći traži ciljeve, četvrti deluje kao mamac za PVO. Broj bespilotnih letelica, njihova konfiguracija, nosiva oprema i oružje mogu se menjati u zavisnosti od borbene misije — poput elemenata mozaika ili dečijih kockica „Lego“. 

  Koncept „mozaičkog rata“ zahteva puno jeftinih visokospecijalizovanih bespilotnih letelica, koje će zbog svog broja preopteretiti bilo koji sistem PVO. Gubici takvih bespilotnih letelica se lako nadoknađuju, a piloti vazdušnih snaga neće morati da rizikuju svoje živote, izlagajući sebe protivavionskim raketnim sistemima. 

  Bespilotne letelice će odrediti položaj sistema PVO, i ili će ga sami uništiti, ili će predati koordinate osobi koja će zadati udar. Međutim, ostaje otvoreno pitanje: da li su takvi dronovi sposobni da efikasno rade tokom suočavanja sa modernim sistemima elektronskog ratovanja koji se nalaze u ruskoj vojsci.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Pentagon
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga