01:16 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2190
  Pratite nas

  Politika otvorenih vrata Evropske unije za migrante bila je pogrešna, ponovio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc i izrazio zadovoljstvo što članice EU danas imaju drugačiji stav. On je naglasio da su ilegalne migracije i borba sa virusom korona glavni izazovi koji stoje pred Evropskom unijom.

  Prema oceni austrijskog kancelara, politikom otvorenih vrata iz vremena prvog velikog talasa migranata 2015. i 2016. godine poslat je pogrešan signal ljudima koji su napustili svoje države i mnogi su na tom putu stradali.

  „Problem ilegalnih migracija ni izdaleka nije rešen. Sve je više poteškoća s državama na spoljnim granicama EU, tu mislim, pre svega, na Tursku“, kazao je Kurc u razgovoru za slovenački portal Siol.net.

  „Evropa je tada napravila grešku, ta odluka nije bila pravilna i zadovoljan sam da danas u Evropi imamo drugačiji stav“, rekao je Kurc.

  „Danas je cilj Evropske unije da štiti svoje spoljne granice“, naglasio je Kurc u intervjuu koji je dao prilikom posete Sloveniji, prenosi portal Jutarnji.

  Govoreći o pandemiji virusa korona kao velikom izazovu s kojim se svet susreo ove godine, Kurc je kazao da je Austrija u toj zdravstvenoj krizi sa ekonomskim posledicama delovala oprezno i efikasno, te da je isto tako postupila i nova slovenačka vlada.

  „Situacija kod nas je bolja nego u mnogim drugim državama. Sada se moramo pobrinuti da tu otvorenost i slobodu očuvamo, ali uz uvažavanje svih restrikcija koje su nužne kako se bolest ne bi širila dalje i kako bismo izbegli potpuno zatvaranje javnog života. Mislim da će idući mesec baš zato biti kritičan. Ipak, verujem da postoji svetlo na kraju ovog tunela i da će iduće godine na raspolaganju biti i vakcina, što znači da će u proleće sledeće godine stanje opet biti normalno“, zaključio je Kurc.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  virus korona, migranti, Evropska unija, Sebastijan Kurc
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga