04:04 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 730
  Pratite nas

  Ekspedicija u kojoj učestvuju Severna flota, Rusko geografsko društvo i nacionalni park „Ruska Arktika“ otkrila je na arhipelagu Nova Zemlja nov moreuz, saopštila je pres-služba flote. U istraživanju su im problem pravili i beli medvedi.

  „Na arhipelagu Nova Zemlja ekspedicija je obišla ostrva morskim tegljačem MB-12 i stigli su do konačne tačke maršrute – Belušja Guba. Otkrivena su ostrva koja su nekada bila deo poluostrva Žerdi i nov moreuz. Novi geografski objekti su ucrtani u karte, ubeleženi u GPS sistem, izmereni i fotografisani “, navodi se u saopštenju Severne flote.

  Na rad ekspedicije su dosta uticali priroda i vreme.

  „Poslednjih nekoliko dana je bila gusta magla, koja je smanjivala vidljivost do nekoliko metara. Nekoliko iskrcavanja je bilo otkazano i zbog velikog broja belih medveda“, ističe se u saopštenju.

  Pronađena je ribarska koliba iz sovjetskog perioda na rtu Lomonosov. Oko kolibe su pronađeni predmeti za domaćinstvo, školjke i kosti životinja. Nova nalazišta su otkrivena i na ostrvu Pahtus: dve kolibe, magacin, sauna i četiri groba. Na obali su pronađena dva sidra, predmeti za domaćinstvo i zanatski predmeti.

  U periodu prvih istraživanja Nove Zemlje na obalama moreuza Matočkin, ekspedicija je pronašla naprsni krst i ukrase iz 18.veka. Istorijski predmeti će biti predati Muzeju Arktika i Antarktika u Sankt Peterburgu.

  Beli medved
  © Sputnik / Vera Kostamo
  Beli medved

  Zajednička ekspedicija Severne flote i Ruskog geografskog društva na arktičkom arhipelagu je počela 05. avgusta i trajaće do oktobra. Jedan deo ekspedicije istražuje ostrva Severnog arhipelaga Nove Zemlje na morskim tegljačima MB-12, dok se drugi deo nalazi u području poluostrva Tajmir na ledolomcu „Ilja Muromec“.

  Ovo je već treća zajednička ekspedicija. Ona je posvećena proslavi 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu i 175 godina od osnivanja Ruskog geografskog društva, jednog od najstarijih aktivnih društava na svetu. Prethodna ekspedicija je bila 2019. godine na Zemlji Franje Josifa, a godinu dana ranije na Novoj Zemlji.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ekspedicija, istraživanja, Antarktik, Arktik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga