20:04 26 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  11151
  Pratite nas

  Bivši borac na strani ekstremista u Siriji Abdurahman Džisr, koji je došao da se preda u ruski Centar za mirenje zaraćenih strana u sirijskom gradu Dera, rekao je da je njega i njegove saborce finansirala Amerika, pod izgovorom rata protiv zvaničnih vlasti.

  „Prvo su nas poslali u Jordan na obuku, a zatim ovamo. Amerikanci su dali novac, rekli su da treba ratovati protiv države. Kada je sirijska vojska počela da oslobađa region po region, naš odred je otišao u Jordan, ranjenike su odvezli u Izrael. Tada sam shvatio da ne želim nigde da idem, da sam se uvukao u sasvim nešto drugo od onoga što se činilo na početku. Osećam se prevareno“, ispričao je bivši borac.

  Svaki dan u Centar za pomirenje zaraćenih strana dolazi 200-300 ljudi koji žele da se predaju i započnu miran život.

  Glavni uslov za legalizaciju je dolazak u centar i potvrda da bivši borac podržava sirijski mirovni proces. Dokumenta se predaju na proveru specijalnim službama.

  U centru se ne bave samo registracijom građana, nego i rade na njihovoj socijalizaciji. Među bivšim militantima je i umetnik Abdurahman, koji je počeo da radi u Odeljenju za narodne zanate kulturnog centra u Deri.

  Drugi zadatak ruskih stručnjaka je da rade kao posrednici između bivših protivnika, koji sada obnavljaju uništeni grad i traže način za miran suživot.

  Ranije su pripadnici nezakonite oružane formacije, koji su se predali sirijskim vladinim snagama, saopštili da američki instruktori obučavaju militante u zoni oko baze Tanf, koja se nalazi pod kontrolom SAD, na jugu Sirije. 

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  SAD, ekstremisti, Amerikanci, rat
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga