12:41 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1172
  Pratite nas

  „Roskosmos“ ne odustaje od saradnje sa Amerikom na projektu „Venera-D“, ali planira da se uzdrži od široke međunarodne saradnje na ovoj misiji, kažu u pres službi korporacije.

  „Nije reč ni o kakvom prestanku saradnje sa Amerikom na projektu „Venera-D“. Bilo je reči o neprivlačenju velikih međunarodnih korporacija“, precizirano je u kompaniji posle informacije da je „Roskosmos“ rešio da rad na projektu nastavi bez Amerike.

  Kako je navedeno, korporacija podržava učešće drugih zemalja u ovoj misiji.

  Planeta Venera
  © NASA . Jet Propulsion Laboratory (JPL)

  Ranije je iz „Roskosmosa“  saopšteno da je doneta je odluka da se krene u realizaciju ranije planirane misije „Venera-D“, koja uključuje sletanje i orbitalne module, kao nezavisni nacionalni projekat bez širokog učešća međunarodne saradnje.

  Najskorija misija na Veneru pod nazivom „Venera-D“ planirana je za 2027-2029. godinu, kao zajednička rusko-američka misija.

  Predsednik „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin je na današnjoj izložbi „Heli Rusija-2020“ rekao da Rusija planira, pored misije „Venera-D“ sa Amerikom, i svoju samostalnu misiju.

  „U planu imamo obnavljanje istraživanja Venere. To je pre svega zajednički projekat sa Amerikom, ali mi planiramo i posebnu misiju. Smatramo, da je Venera ruska planeta. Projekti misija na Veneru su uključeni u državni program kosmičkih aktivnosti Rusije za period 2021-2030. godine“, rekao je Rogozin.

   

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Amerika, Rusija, misija Venera D, Venera, Roskosmos
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga