17:44 10 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 28
  Pratite nas

  Japanska vlada će nastaviti da se pridržava svog osnovnog stava - težnje da sa Rusijom zaključi mirovni sporazum nakon rešavanja teritorijalnog pitanja, izjavio je na konferenciji za štampu japanski ministrar inostranih poslova Tošimicu Motegi, koji je zadržao svoj položaj u vladi novog premijera zemlje Jošihidea Suge.

  „Dogovorili smo se da aktiviramo pregovore na osnovu Zajedničke deklaracije iz 1956. godine. Nekoliko puta sam se sretao sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom, i mogu da kažem da se razumevanje međusobnih stavova  produbilo“, rekao je on.

  Motegi je naglasio da pri novoj vladi Japan namerava takođe da se pridržava osnovnog kursa potpisivanja mirovnog sporazuma nakon rešavanja teritorijalnog pitanja.

  Šef japanske diplomatije je dodao i činjenicu da je virus korona negativno uticao na pregovore Tokija i Moskve, jer se konsultacije obavljaju u onlajn režimu umesto uživo.

  Inače, ranije danas Japan je dobio novog premijera Jošihidea Sugu, kojeg je podržala većina u Donjem domu japanskog parlamenta. S tim u vezi, japansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da nova vlada namerava da razvija odnose sa Rusijom u raznim oblastima, između ostalog i kada se radi o zaključivanju mirovnog sporazuma.

  Spor oko Kurilskih ostrva

  Rusija i Japan vode pregovore o zaključivanju mirovnog sporazuma, a Tokio se nada da će taj cilj biti postignut rešavanjem teritorijalnih pitanja, odnosno statusa Južnih Kurila.

  Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  mirovni sporazum Rusije i Japana, mirovni sporazum, Rusija, Japan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga