03:45 01 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (537)
  0 027
  Pratite nas

  Savet za ljudska prava UN usvojio je rezoluciju o situaciji u Belorusiji koja poziva predsednika Aleksandra Lukašenka da započne dijalog sa opozicijom.

  Savet „poziva beloruske vlasti da stupe u dijalog sa političkom opozicijom, uključujući Koordinacioni savet i civilno društvo, kako bi se garantovalo poštovanje zakona o ljudskim pravima, uključujući građanska i politička prava“, navodi se u dokumentu.

  Za rezoluciju, koju je predstavila Nemačka u ime zemalja EU, izjasnile su se 23 zemlje UN članice Saveta za ljudska prava, protiv su bile dve, a 22 zemlje su bile uzdržane.

  ​Nijedan od 17 amandmana na rezoluciju koje je podnela Rusija i koje su podržale brojne države nisu usvojeni.

  Situacija u Belorusiji

  Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

  Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe. 

  Pročitajte još:

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (537)
  Tagovi:
  Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija, opozicija, Aleksandar Lukašenko, Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga