16:45 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 320
  Pratite nas

  Zvanični Teheran reagovao je na izjavu američkog državnog sekretara Majka Pompea da su obnovljenje sankcije UN protiv Irana stupile na snagu iako se velika većina u Savetu bezbednosti s tim ne slaže. Vašingtonu poručuju da obustave bunu i da se vrate pod okrilje međunarodne zajednice.

  „Poruka Teherana Vašingtonu je jasna – vratite se pod okrilje svetske zajednice, postupajte u skladu sa svojim obavezama, obustavite bunu. U tom slučaju međunarodna zajednica će vas primiti“, reči su zvaničnog predstavnika iranskog Ministarstva spoljnih poslova Saida Hatibzadea koje citira agencija ISNA.

  U iranskom Ministarstvu kažu da SAD lažu tvrdeći da su sankcije ponovo stupile na snagu.

  „Savet bezbednosti UN je u potpunosti odbio zahtev SAD, koje nisu deo Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu, za obnavljanje sankcija. Proces obnavljanja sankcija nije ni počinjao", navode u Teheranu i dodaju da Iran smatra Ameriku, u svetlu najnovijih događaja, za najveću pretnju po mir i međunarodnu bezbednost.

  Američki državni sekretar rekao je ranije da su sankcije Ujedinjenih nacija protiv Irana ponovo stupile na snagu bez obzira na to što u samoj svetskoj organizaciji nisu saglasni s tim. Ako se neka zemlja s tim ne slaže SAD su spremne da je kazne, upozorio je on.
  „SAD pozdravljaju povratak svih ranije ukinutih sankcija UN protiv Islamske Republike Iran, glavnog svetskog sponzora terorizma i antisemitizma“, navodi se u saopštenju Pompea.

  U međuvremenu je reagovalo i rusko Ministarstvo spoljnih poslova koje je navelo da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije preduzeo nikakve korake koji bi vodili ka obnavljanju sankcija protiv Irana.

  Ponašanje Amerike u Moskvi su okarakterisali kao običan performans.

  Tvrditi da su sankcije protiv Irana sada obnovljene je odraz želja a ne stvarnost. Nelegitimne inicijative i postupci SAD ne mogu imati međunarodno-pravne posledice po druge zemlje i ne mogu ih dovesti u situaciju da poštuju obaveze u sprovođenju sankcija, ističu u Moskvi.

  Tagovi:
  sankcije, Amerika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga