21:53 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  107
  Pratite nas

  Šef strateške komande oružanih snaga Velike Britanije general Patrik Sanders je izjavio, da se svakodnevno dogodi oko 60 hakerskih napada na britansku vojsku, piše „Gardijan“.

  General je istakao da država ima potencijal i sposobna je da „oslabi, pa čak i uništi ključne mogućnosti i infrastrukturu“ protivnika. Velika Britanija je razradila sajber oružje, koje će onesposobiti elektroenergetske sisteme i drugu infrastrukturu neprijateljskih država, piše „Gardijan“.

  Prema rečima Sandersa, premijer Velike Britanije Boris Džonson je zahtevao od njega da se uveri, da je država „vodeća sajber sila“, sposobna da se zaštiti od hakerskih napada, ali i da ih sama sprovodi. General je podvukao, da je Velika Britanija ojačala sajber mogućnosti tokom prošle decenije.

  Uništenje ključne infrastrukture teoretski može da znači nanošenje štete komunikacionim, telefonskim ili energetskim mrežama protivnika tokom rata. Ostaje nejasno šta se dešava u mirnom periodu.

  Sanders je rekao, da se hakerski napadi odvijaju po „strogim pravnim i etičkim normama“, ali nije naveo konkretan primer. Kako je naveo protiv britanske vojske se dnevno dogodi oko 60 ozbiljnih hakerskih napada, koje je nazvao „munjevitim ratom“.

  Napade vrše kako pojedinci, tako i neprijateljske države, kao što su Rusija, Kina, Iran i Severna Koreja. Moskva se meša u demokratske procese, Peking širi dezinformacije i krade intelektualnu svojinu, a Teheran podržava terorističke grupe.

  „Naši protivnici se koriste svim sredstvima, kako bi dobili prednost i tu prednost akumulirali“, podvukao je Sanders.

  „Gardijan“ navodi, da će uvećanje troškova na sajber ratove biti važan deo petogodišnjeg plana odbrambene politike, koji će biti objavljen u novembru. Očekuje se da će Džonson objaviti i da se formiraju nacionalne sajber snage, koje će predvoditi vojska i Centar za vladine komunikacije.

  Pročitajte još:

  https://russian.rt.com/inotv/2020-09-26/Guardian-London-rabotaet-nad-kiberoruzhiem

  Tagovi:
  sajber napad, hakeri, hakerski napadi, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga