02:10 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  3120
  Pratite nas

  Strane koje su u konfliktu u Nagorno-Karabahu moraju hitno da prekinu sukobe i da započnu mirne pregovore, navodi se u saopštenju specijalnog predstavnika generalnog sekretara NATO na Kavkazu i Centralnoj Aziji Džejmsa Apaturaja.

  „NATO je veoma zabrinut informacijama o sukobima velikih razmera u Karabahu. Strane moraju hitno da prekinu sukobe, koji su već rezultirali civilnim žrtvama. Za ovaj konflikt nema vojnog rešenja, moraju putem mirnih pregovora da reše situaciju“, izjavio je Apaturaj.

  Pored toga navodi se da NATO podržava napore Minske grupe OEBS.

  Rano ujutru 27. septembra Azerbejdžan je započeo intenzivno granatiranje naselja u Karabahu, uključujući i glavni grad Stepanakert, prelazeći u ofanzivu duž cele linije. U napadima ima žrtava među civilnim stanovništvom.

  Sukob u Nagorno-Karabahu pokrenut je još u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcepljenje od Azerbejdžanske SSR. Posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

  Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a, na čijem su čelu tri kopredsedavajuća – Rusija, SAD i Francuska. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija štiti interese nepriznate republike, s obzirom da Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  rat, sukob, Jermenija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga