07:32 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (654)
  0 026
  Pratite nas

  Ministarstvo spoljnih poslova Jermenije objavilo je saopštenje u kojem upozorava na „direktno prisustvo Turske u oružanim dejstvima u Nagorno-Karabahu“. Šef azerbejdžanske diplomatije Džejhun Bajramov kaže da nema ni govora o mešanju Turske.

  U saopštenju jermenskog Ministarstva se navodi da je zvanična Ankara podržavala Baku i tokom sukoba 90-tih godina, kada je inicirala kopnenu blokadu Jermenije.

  Sada je, prema mišljenju Jerevana, ta podrška kvalitativno drugačija.

  „Ona se odlikuje direktnim prisustvom Turske u areni borbenih dejstava“, navodi se u dokumentu.

  U Jerevanu su uvereni da se na terenu rame uz rame sa Azerbejdžancima bore i pripadnici turskih specijalnih snaga koji koriste oružje turske proizvodnje , uključujući dronove i vojne avione.

  „Na osnovu informacija iz pouzdanih izvora Turska vrbuje strane borce-teroriste i prebacuje ih u Azerbejdžan. Istovremeno, Turska na nivou najvišeg rukovodstva pruža punu podršku, političku i propagandnu, Azerbejdžanu“, navodi se u Ministarstvu.

  Situacija je takva, navodi se u Ministarstvu, da se narod Karabaha bori protiv tursko-azerbejdžanske alijanse, koja je pretnja za narode regiona.

  „Jermenija je uverena da će se vojna avantura Azerbejdžana propasti i da će baku biti primoran da odustane od rešavanja problema vojnim putem“, zaključuje se u dokumentu.

  Šta kažu u Bakuu

  „Optužbe Jermenije o tome da Azerbejdžan angažuje plaćenike su apsolutno neosnovane. U isto vreme znamo da su ambasador Jermenije u Iraku i generalni konzul Jermenije u Idlibu (Sirija) bili vrlo aktivni u privlačenju boraca na jermensku stranu“, rekao je ministar.

  On je takođe rekao da nema govora o turskom mešanju u konflikt sa Jermenijom.

  „Nema nikakvog mešanja Turske. Ako govorimo o vojno-tehničkoj saradnji između Turske i Azerbejdžana onda treba reći da Azerbejdžan ima takvu saradnju sa nizom zemalja i u velikoj meri i sa Rusijom. Ako pogledate, naoružanje koje danas koristi vojska Azerbejdžana je u velikoj meri rusko“, rekao je on.

  Ranije danas ambasador Jermenije u Rusiji Vardan Toganjan izjavio je da Turska prebacuje borce iz Sirije u Nagorno-Karabah. Kako kaže, te grupe već učestvuju u borbama u tom regionu.

  „Prema našim informacijama u poslednje vreme Turska je iz Sirije u Azerbejdžan prebacila oko 4.000 boraca“, rekao je ambasador.

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (654)
  Tagovi:
  ministar, Azerbejdžan, Jermenija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga