23:51 22 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 39
  Pratite nas

  Evropska unija bi trebalo da se širi prema Zapadnom Balkanu, iako ne bezuslovno, izjavio je potpredsednik bugarske vlade i ministar odbrane Krasimir Karakačanov i dodao da Brisel ne vrši pritisak na Bugarsku po pitanju njenog stava o Severnoj Makedoniji.

  Ovim rečima je prokomentarisao predstojeći samit Evropske unije koji će se održati 10. oktobra u Sofiji i na kome će tema biti i nova članstva.

  „U Evropi ima nekoliko zemalja, koje pokušavaju da proguraju svoju politiku, oni smatraju, da Bugarska ne bi trebalo da iznosi svoje uslove i da Bugarska nema pravo na zahteve prema Severnoj Makedoniji. Postoji i ne tako mali broj država, koje su kategorički protiv ulaska Severne Makedonije u Evropsku uniju, pa čak i Albanije“, izjavio je Karakačanov bugarskoj televiziji „Kanal 3“.

  Prema njegovim rečima, bugarska vlada ne bi trebalo da ugrozi svoje dostojanstvo i okvirni stav koji je parlament usvojio prošle jeseni.

  „Ako smo mi vlada, koja je dostojanstvena i narod, koji treba štititi, čije dostojanstvo treba štititi, onda nećemo menjati svoje stavove i slučaj Severne Makedonije će ponovo doći na red posle nekog vremena. U međuvremenu će naučiti, da bi ugovore koje potpisuje (Ugovor o prijateljstvu i saradnji Bugarske i Severne Makedonije, potpisan 2017. godine) trebalo i da poštuje.

  Ugovori se potpisuju da bi se poštovali, a ne da bi se imitiralo njihovo sprovođenje i da se živi u nadi da će neko drugi veći pritisak vršiti na Bugarsku, kako bi ona odustala. Između ostalog u Evropskoj uniji nema velikih i malih, glas Luksemburga jednak je glasu Francuske i Nemačke, zato je glas i mišljenje Bugarske jednak svim ostalim članicama“, rekao je Karakačanov.

  Premijer Boris Borisov je juče razgovarao sa svojim makedonskim kolegom Zoranom Zajevom i tokom rzgovora i najavio „podršku putu Severne Makedonije ka Evropskoj uniji.“

  Podsetimo, u oktobru 2019. godine je parlament usvoji okvirni stav o pristupanju Severne Makedonije u EU. Prema tom stavu Skoplje mora da napusti ideju makedonske manjine u Bugarskoj, da rehabilituje Bugare koji su bili izloženi represiji u vreme Jugoslavije, ukloni natpise sa spomenika poput „bugarski fašistički okupator“, dok se u dokumentima EU moraju koristiti formulacije „službeni jezik republike Severne Makedonije“, a ne „makedonski jezik“.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Evropska unija, Republika Severna Makedonija, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga