22:11 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (654)
  248
  Pratite nas

  Jermenski premijer Nikol Pašinjan je  tokom telefonskog razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel pozvao da „obuzda agresivnu politiku Turske“ u regionu, saopštila je pres-služba njegove vlade.

  Dve strane razgovarale su o eskalaciji sukoba u Karabahu.

  „Pašinjan je naveo da od početka julskih događaja (pogoršanje situacije na jermensko-azerbejdžanskoj granici) Turska pokazuje neviđenu aktivnost u regionu. On je pozvao nemačku kancelarku da uloži sve napore za zaustavljanje agresivnog i destruktivnog ponašanja Turske i spreči njeno učešće u regionu“, navodi se u saopštenju pres-službe.

  Merkelova je izrazila „duboku zabrinutost“ zbog nastale situacije. Kancelarka je naglasila da ne postoji alternativa mirnom rešavanju problema Karabaha, a takođe je rekla da je potrebno vratiti se u mirovni proces u okviru Minske grupe OEBS-a.

  Eskalacija u Nagorno-Karabahu

  U Nagrono-Karabahu u nedelju je došlo do eskalacije, a dve strane međusobno se optužuju za pokretanje borbenih dejstava.

  Azerbejdžan tvrdi da su snage jermenske vojske otvorile vatru duž linije razdvajanja i da ima poginulih među civilima, dok u Jermeniji kažu da je Karabah bio izložen vazdušnim i raketnim napadima i da su njihove snage srušile dva protivnička helikoptera i tri bespilotne letelice.

  U Jermeniji je uvedeno ratno stanje, objavljena opšta mobilizacija i zabranjen izlazak iz zemlje muškarcima od 18 do 55 godina. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas.

  Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je obe strane da prekinu vatru i započnu pregovore.

  Istorija sukoba

  Sukob u Nagorno-Karabahu započeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcepljenje od Azerbejdžanske SSR. Posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

  Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a, na čijem su čelu tri kopredsedavajuća – Rusija, SAD i Francuska. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija štiti interese nepriznate republike, s obzirom da Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (654)
  Tagovi:
  Turska, Angela Merkel, Nikol Pašinjan, Jermenija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga