07:59 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (655)
  0 09
  Pratite nas

  Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan saopštio je da se azerbejdžanske oružane snage pripremaju za novi napad u Karabahu.

  „Neprijatelj je započeo pojačana artiljerijska dejstva i sprema se za novi napad“, napisao je Ovanisjan na Fejsbuku.

  Sa svoje strane, portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan saopštila je da su uništena azerbejdžanska oklopna vozila tokom jutarnje bitke na liniji dodira u Karabahu.

  „Nastavljaju se borbe različitog intenziteta praćene artiljerijskim dejstvima neprijatelja. U nekoliko pravaca kontakt linije, jermenske jedinice odbile su napade azerbejdžanskih oružanih snaga, prelazeći u nekim oblastima kontranapad i nanoseći neprijatelju štetu u ljudstvu i tehnici. Od ranog jutra na južnom pravcu bilo je pogođena napadačka kolona neprijateljskih oklopnih vozila“, napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

  Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Baku i Jerevan se međusobno optužuju za početak borbenih dejstava.

  Jermeniji je uvedeno ratno stanje, objavljena opšta mobilizacija i zabranjen izlazak iz zemlje muškarcima od 18 do 55 godina. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas.

  Sukob u Nagorno-Karabahu započeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcepljenje od Azerbejdžanske SSR. Posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

  Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a, na čijem su čelu tri kopredsedavajuća – Rusija, SAD i Francuska. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija štiti interese nepriznate republike, s obzirom da Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (655)
  Tagovi:
  sukob, Azerbejdžan, Jermenija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga