21:21 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  5517
  Pratite nas

  Vojska Nagorno-Karabaha uspela je da povrati deo izgubljenih teritorija, izjavio je zamenik glavnokomandujući oružanih snaga te samoproglašene republike Artur Sarkisjan.

  Kako je rekao, time je vojska Nagorno-Karbaha ojačala svoje položaje, između ostalog, na južnom i severnom pravcu.

  Nešto ranije je jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo da je turski lovac F-16 oborio jermenski avion Su-25, te da je u tom incidentu pilot poginuo. Ubrzo zatim oglasile su se turske vlasti i azerbejdžansko Ministarstvo odbrane demantujući tvrdnje zvaničnog Jerevana.

  Kako je prvenstveno saopštilo jermensko Ministarstvo, turski lovac zašao je u vazdušni prostor Jermenije i tom prilikom oborio jermenski avion. Pilot jermenskog jurišnog lovca je tom prilikom poginuo.

  Inače, na kontakt liniji u Karabahu nastavljaju žestoke borbe, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana. Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Jermenije javilo je da je jermenska vojska tokom jutarnje bitke uništila azerbejdžanska oklopna vozila.

  Jermensko Ministarstvo odbrane može biti primorano da tokom eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu primeni oružje velikog dometa, saopšila je portparolka Ministarstva Šušan Stepanjan.

  Prema njenim rečima, to je uslovljeno činjenicom da azerbejdžanske snage koriste teške raketne lansere, artiljeriju krupnog kalibra i sisteme „Smerč“.

  Borbe u Nagorno-Karabahu

  Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Baku i Jerevan se međusobno optužuju za početak borbenih dejstava.

  Jermeniji je uvedeno ratno stanje, objavljena opšta mobilizacija i zabranjen izlazak iz zemlje muškarcima od 18 do 55 godina. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas.

  Sukob u Nagorno-Karabahu započeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcepljenje od Azerbejdžanske SSR. Posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

  Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a, na čijem su čelu tri kopredsedavajuća – Rusija, SAD i Francuska. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija štiti interese nepriznate republike, s obzirom da Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.

  Najnovije vesti
  • 21:55
   Sputnjik logo

   Sputnjik Jermenija – meta hakerskog napada

   Hakeri su pokušali da izvedu DDoS napad na sajt Sputnjik Jermenija, ali je on uspešno odbijen, prenosi Sputnjik Jermenija.
   Dalje
  • 21:49

   Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je azerbejdžanska vojska uništila položaje dva bataljona jermenskih oružanih snaga u Nagorno-Karabahu.

   „Usled artiljerisjkih napada azerbejdžanske vojske uništeni su položaji prvog bataljona petog motorizovanog puka, razmeštenog u blizini naselja Gasangaja u Terterskoj oblasti, kao i prvog bataljona šestog motorizovanog puka oružanih snaga Jermenije koji se nalazio u pravcu Tališa“, saopštila je pres-služba Ministarstva.

   U saopštenju se dodaje da je „neprijatelj podneo velike gubitke, kao i da ima poteškoće u pronalaženju tehnike za organizovanje evakuacije poginulih i ranjenih“.

  • 21:13

   Vojska Nagorno-Karabaha uspela je da povrati deo izgubljenih teritorija, izjavio je zamenik glavnokomandujući oružanih snaga te samoproglašene republike Artur Sarkisjan.

   Kako je rekao, time je vojska Nagorno-Karbaha ojačala svoje položaje, između ostalog, na južnom i severnom pravcu.

   Samo tokom današnjeg dana, prema njegovim rečima, tokom borbi je uništeno 17 azerbejdžanskih tenkova, četiri oklopne jedinice, 13 bespilotnih letelica.

  • 21:05

   Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan izjavio je da je Azerbejdžan tokom tri dana sukoba u Nagorno-Karabahu izgubio 790 ljudi.

   On je na brifingu rekao da je od tih 790 ljudi – 180 poginulo u pravcu Karvačara, gde su se vodile žestoke borbe. Ujedno, kako je rekao, prema preliminarnim podacima Azerbejdžan broji 1.900 ranjenih u borbama.

   Istovremeno, jermenske oružane snage su uništili 137 azerbejdžanskih tenkova i drugih vrsta oklopnih vozila, 72 bespilotne letelice, sedam helikoptera i jedan avion.

   Što se tiče gubitaka na jermenskoj strani, kako je rekao Ovanisjan, ti podaci će biti objavljeni nešto kasnije.

  • 20:45

   Azerbejdžan je prinuđen da pruži adekvatan odgovor agresoru u cilju zaštite svog naroda, svojih građana i svoje zemlje, izjavio je predsednik te zemlje Ilham Alijev.

   On je ujedno i podsetio da je suština minske grupe OEBS-a, koja se bavila rešavanjem pitanja Nagorno-Karabaha, bila da se ta autonomna oblast vrati pod okrilje Azerbejdžana.

  • 20:27

   Vojska Nagorno-Karabaha uništila je konvoj azerbejdžanskih kamiona koji je prevozio municiju na liniju fronta, saopštila je portparolka ministra odbrane Jermenije Šušan Stepanjan.

   Ona je ujedno i objavila snimak na svojoj Fejsbuk stranici na kome se, kako navodi, vidi trenutak eksplozije azrebejdžanskog konvoja.

  • 20:18

   Zamenik glavnokomandujućeg vojskom Nagorno-Karabaha Artur Sarkisjan izjavio je da su uspesi azerbejdžanske vojske u određenim pravcima ostvareni isključivo zahvaljujući turskim mešanjem u konflikt.

   On je takođe potvrdio da je turski avion F-16 upotrebljen u vazdušnom prostoru Nagorno-Karbaha.

  • 19:05

   Mehanizmi za rešavanje situacije u Nagorno-Karabahu postoje, uloga Moskve u tome je aktivna, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

   „Neophodno je pronaći zajednička rešenja problema, postoje mehanizmi. Naša uloga kao posrednika u okviru minskog formata OEBS-a, kao suseda, i uopšte kao države sa zajedničkom istorijom, kako sa Jermenijom, tako i sa Azerbejdžanom - u tome je veoma aktivna“, rekla je Zaharova za radio „Komsomoljska pravda“.

   Prethodno je saopšteno da se u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova održavaju planirani sastanci uz učešće ambasadora Azerbejdžana i Jermenije.

  • 19:04

   Ministasrvo odbrane Jermenije saopštilo je da je Baku razmestio višecevne lansirne sisteme TOS-1 u neposrednoj blizini od naseljenih mesta, kao i da na taj način pokušava da iskoristi građane kao „živi štit“.

   „Azerbejdžanske snage lansiraju rakete iz sistema koji su razmešteni nedaleko od civilnih naselja, što samo govori o tome da azerbejdžanska vojska koristi svoje građane kao živi štit“, rekao je portparol jermenskog vojnog resora Šušan Stepanjan.

  • 18:54

   Premijer Jermenije Nikol Pašinjan i ruski predsednik Vladimir Putin ponovo su razgovarali telefonom i tom prilikom istakli da je neophodno da se borbena dejstva u Nagorno-Karabahu što pre obustave.

   Kako je saopšteno iz Kremlja, razgovor je održan na inicijativu Jermenije, a tom prilikom je Putin izrazio ozbiljnu zabrinutost u vezi sa događajima u tom području.

   Pašinjan i Putin su takođe izrazili saglasnost da je neophodno da sve strane preduzmu mere kako bi došlo do deeskalacije krize.

  • 18:33

   Zvanični Jerevan poziva svetsku javnost da primora Tursku da napusti Južni Kavkaz, izjavio je premijer Jermenije Nikol Pašinjan.

   Kako je rekao, vojno prisustvo Turske na teritoriji Južnog Kavkaza neće doneti ničeg dobrog.

   Istovremeno, Pašinjan je optužio Tursku da je ta zemlja faktički uvučena u konflikt u Nagorno-Karabahu, kao i da se turski vojni instruktori i visoki vojni zvaničnici trenutno nalaze u azerbejdžanskim štabovima.

   Premijer Jermenije Nikol Pašinjan

   Jermenski premijer: Primorajte Tursku da ode iz Južnog Kavkaza

   Zvanični Jerevan poziva svetsku javnost da osude agresivna dejstva Bakua i Ankare u Nagorno-Karabahu i primoraju Tursku da napusti Južni Kavkaz, izjavio je premijer Jermenije Nikol Pašinjan.
   Dalje
  • 18:25

   Turska nije strana u konfliktu jer za tako nečim nema nikakve potrebe, već Azerbejdžanu pruža čisto moralnu podršku, izjavio je azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev.

   Kako je rekao, ne postoji nijedan dokaz da je Turska na bilo koji način uemašana u konflikt u Nagorno-Karabahu.

   „Zahvalni smo turskom rukovodstvu za solidarnost i pordršku. Svi navodi o tome da je Turska navodno strana u konfliktu, koje plasira jermenska strana, predstavljaju provokaciju. Sve je to fejk njuz“, rekao je on.

   Redžep Tajip Erdogan i Ilham Alijev

   Predsednik Azerbejdžana: Turska nam samo pruža moralnu podršku

   Turska nije strana u konfliktu jer za tako nečim nema nikakve potrebe, već Azerbejdžanu pruža čisto moralnu podršku, izjavio je azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev.
   Dalje
  • 17:09

   Jermenija se nije obraćala ODKB-z za pomoć, međutim nakon obaranja jermenskog lovca, to pitanje može biti pokrenuto, izjavio je jermenski ambasador u Rusiji Vardan Togonjan.

   „Uskoro ćemo izaći sa zvaničnim stavom po tom pitanju. Ta mogućnost je otvorena, trenutno se o tome vode razgovori“, rekao je on.

   Podsetimo, Jermenija je članica ODKB-a, dok je Turska članica NATO-a.

  • 16:04

   Jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je turski lovac F-16 oborio jermenski avion Su-25, te da je u tom incidentu pilot poginuo. Ubrzo zatim oglasile su se turske vlasti i azerbejdžansko Ministarstvo odbrane demantujući tvrdnje zvaničnog Jerevana.

   Kako je prvenstveno saopštilo jermensko Ministarstvo, turski lovac zašao je u vazdušni prostor Jermenije i tom prilikom oborio jermenski avion. Pilot jermenskog jurišnog lovca je tom prilikom poginuo.

   Jurišni avion Su-25

   Turska i Azerbejdžan demantovale Jermeniju: F-16 nije oborio jermenski Su-25

   I turske vlasti i Ministarstvo odbrane Azerbejdžana demantovale su informaciju zvaničnog Jerevana da je turski lovac F-16 oborio jermenskog jurišnog lovca Su-25.
   Dalje
  • 15:28

   Azerbejdžan: Jermenska strana od početka konflikta usmrtila 11 civila, a ranila 33

   Jermenska strana je artiljerijskim gađanjem po teritoriji Azerbejdžana od početka konflikta usmrtila 11 civila, a ranila 33, saopšteno je iz azerbejdžanskog Generalnog tužilaštva.

   Azerbejdžan optužuje jermensku stranu da se granatiranje škola, stambenih objekata, bolnica, vrtića i administrativnih objekata i dalje nastavlja.

   Pored toga, navodi se u saopštenju, tokom granatiranja jermenske strane oštećeno je 65 stambenih objekata, kao i pet drugih civilnih zdanja.

   Iz Tužilaštva dodaju da je upravo iz tog razloga azerbejdžanska vojska i pokrenula veliku vojnu kontraofanzivu duž celog fronta.

  • 14:54

   Jermenska vojska objavila je snimak olupina oborenog azerbejdžanskog drona.

   Na snimku se vidi nekoliko delova drona koji je napadnut i oboren na nebu iznad Karabaha.

  • 14:50
   Jermenski vojnici tokom borbi u Nagorno-Karabahu
   © REUTERS / ARMENIAN MINISTRY OF DEFENCE
  • 14:32

   UN pozvale na prekid borbenih dejstava u Karabahu

   Visoki komesar UN za ljudska prava Mišel Bašele

   UN pozvale na prekid borbenih dejstava u Karabahu

   Visoki komesar UN za ljudska prava Mišel Bašele izrazila je zabrinutost zbog zaoštravanja situacije u Nagorno-Karabahu i pozvala na hitno okončanje borbenih dejstava.
   Dalje
  • 14:02

   Baku preti uništavanjem jermenskih S-300

   Oružane snage Azerbejdžana uništiće protivvazdušne raketne sisteme S-300 jermenskih Oružanih snaga koji se kreću ka Karabahu, izjavio je portparol Ministarstva odbrane zemlje pukovnik Vagif Dargahli.

   „Prema našim obaveštajnim podacima, protivvazdušni raketni sistemi S-300 koji pokrivaju vazdušni prostor Jerevana povučeni su sa borbene dužnosti i kreću se prema okupiranim teritorijama (Nagorno-Karabahu). Izjavljujemo da ih čeka sudbina uništene vojne tehnike jermenske vojske u Nagorno-Karabahu. Poslednje borbe još jednom pokazuju da je mit o nepobedivosti jermenske vojske neosnovan“, rekao je Dargahli.

  • 13:25

   Ruska duma usvojila saopštenje o Nagorno-Karabahu

   Državna duma Rusije usvojila je na plenarnom zasedanju zajedničko saopštenje o situaciji u Nagorno-Karabahu u kome ruski parlamentarci pozivaju sukobljene strane da se vrate pregovorima.

   Zgrada Državne dume Rusije

   Ruska duma poziva Jermeniju i Azerbejdžan da se vrate pregovorima i prekinu vatru

   Državna duma Rusije usvojila je na plenarnom zasedanju zajedničko saopštenje o situaciji u Nagorno-Karabahu u kome ruski parlamentarci pozivaju sukobljene strane da se vrate pregovorima. Takođe su izrazili spremnost da budu posrednici u stabilizaciji situacije.
   Dalje
  • 13:24

   Kremlj poziva Tursku na „ne doliva ulje na vatru“ u Nagorno-Karabahu

   Sve izjave o vojnoj podršci Jermeniji ili Azerbejdžanu dolivaju ulje na vatru u sukobu između ovih zemalja, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

   Pogled na Moskovski Kremlj

   Kremlj poziva Tursku da „ne doliva ulje na vatru“ u Nagorno-Karabahu

   Sve izjave o vojnoj podršci Jermeniji ili Azerbejdžanu dolivaju ulje na vatru u sukobu između ovih zemalja, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
   Dalje
  • 13:08

   Ambasador Azerbejdžana: Baku ne angažuje plaćenike u sukobu sa Jermenijom

   U Azerbejdžanu proglašena delimična mobilizacija

   Ambasador Azerbejdžana: Baku ne angažuje plaćenike u sukobu sa Jermenijom

   Ambasador Azerbejdžana u Rusiji Polad Bulbuloglu izjavio je da su lažne informacije o tome da Baku angažuje plaćenike u sukobu u Nagorno-Karabahu, između ostalog i turske.
   Dalje
  • 13:07

   Jermenija: Poginuo civil u granatiranju azerbejdžanskih snaga

   Saobraćajni znak na ulazu u jermenski grad Vardenis

   Jermenija: Poginuo civil u granatiranju koje su izvele azerbejdžanske snage

   Jedan civil poginuo je u granatiranju jermenskog Vardenisa na granici sa Azerbejdžanom, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Jermenije.
   Dalje
  • 12:37

   Turska spremna da podrži Azerbejdžan i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom

   „Za ovaj problem postoji samo jedno rešenje. Jermenija mora napustiti teritoriju Azerbejdžana. Ako se to ne dogodi, problem neće biti rešen. Spremni smo da pružimo podršku Azerbejdžanu i za pregovaračkim stolom i na bojnom polju“, izjavio je ministar spoljnih poslova Turske Melvut Čavušoglu.

   Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu

   Turska spremna da podrži Azerbejdžan i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom

   Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da je Turska spremna da podrži Azerbejdžan i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom.
   Dalje
  • 11:25

   Baku: Uništili smo jermensku osmatračnicu

   Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je u Nagorno-Karabahu uništeno komandno mesto i osmatračnica Oružanih snaga Jermenije.

   „Uništeno je komandno mesto i osmatračnica trećeg bataljona prvog puka jermenske vojske smeštena u pravcu naselja Hadrut rejona Hodžavend“, izjavio je za Sputnjik načelnik pres-službe azerbejdžanskog Ministarstva odbrane pukovnik Vagif Dargahli.

   Osim toga, portparol je demantovao informacije jermenske strane o obaranju dva helikoptera ratnog vazduhoplovstva Azerbejdžana.

   „Danas tokom operacija azerbejdžanska armija nije koristila helikoptere“, precizirao je portparol Ministarstva odbrane.

  • 11:07

   Merkelova pozvala Azerbejdžan i Jermeniju na momentalni prekid vatre

   Merkelova pozvala Azerbejdžan i Jermeniju na momentalni prekid vatre

   Nemačka kancelarka Angela Merkel je tokom telefonskog razgovora sa liderima Jermenije i Azerbejdžana saopštila da je neophodno odmah prekinuti vatru i vratiti se za pregovarački sto, saopštila je nemačka vlada.
   Dalje
  • 10:47

   Od početka vojnih operacija u Nagorno-Karabahu stradala su četiri civila, prenosi Sputnjik Jermenija, pozivajući se na jermenskog ombudsmana Armana Tatojana.

   „Među poginulima je žena i dete i starija osoba“, istakao je ombudsman.

   Prema njegovim rečima, to potvrđuje da Azerbejdžan gađa civilne objekte. Tatojan je istakao da među desetinama ranjenih takođe ima dece, žena i starijih osoba.

   Sa druge strane, Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana saopštava da je u napadu jermenskih oružanih snaga u Nagorno-Karabahu poginulo deset civila, među kojima i dva učenika, dok je 30 ranjeno.

   „Oružane snage Jermenije su 27. septembra, grubo kršeći režim prekida vatre, pribegle agresiji. Kršeći norme i principe međunarodnog prava, otvorena je vatra na civile. Poginulo je 10 civila, još 30 je ranjeno. Među poginulima su i dva učenika“, izjavila je portparolka Ministarstva Lejla Abdulajeva.

  • 10:09

   Jermenija tvrdi da je oborila azerbejdžanski helikopter

   Tokom borbi u Nagorno-Karabahu jermenske oružane snage oborile su azerbejdžanski helikopter, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan.

   „Naši su upravo oborili helikopter. Verovatno helikoptere“, napisao je Ovanisjan na svojoj Fejsbuk stranici.

   Kasnije je portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan objavila video obaranja dva helikoptera.

  • 09:59

   Jermenija zapretila da će upotrebiti oružje velikog dometa u Karabahu

   Jermensko Ministarstvo odbrane može biti primorano da tokom eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu primeni oružje velikog dometa, saopšila je portparolka Ministarstva Šušan Stepanjan.

   „Miistarstvo odbrane upozorava da su jermenske oružane snage primorane da upotrebe vatreno oružje i vojnu tehniku velikog dometa za uništavanje ljudstva, pokretne i nepokretne imovine, vojne tehnike na velikim površinama“, napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

   Prema njenim rečima, to je uslovljeno činjenicom da azerbejdžanske snage koriste teške raketne lansere, artiljeriju krupnog kalibra i sisteme „Smerč“.

   „To menja logiku i razmere borbenih dejstava, podižući ih na novi nivo“, istakla je ona.

  • 09:55

   Novi demanti Jerevana: Azerbejdžanske snage nisu uništile jermenski puk

   Portparol jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan demantovao je informacije da su azerbejdžanske Oružane snage uništile vojnu jedinicu u gradu Martuni u Karabahu.

   To nije tačno. Samo predstavljanje informacija o potpunom uništavanju vojne jedinice ukazuje na nizak nivo znanja. Ništa takvo se nije desilo“, rekao je Ovanisjan.

   On je, takođe, demantovao informacije da je poginuo visoki jermenski oficir.

  • 09:49

   Jerevan: Azerbejdžanska vojska gađala deo jermenske teritorije

   Azerbejdžanska vojska raketira položaje snaga u Nagorno-Karabahu

   Jerevan: Azerbejdžanska vojska gađala deo jermenske teritorije, civilni autobus u plamenu /foto/

   Oružane snage Azerbejdžana gađale su vojnu jedinicu u jermenskom gradu Vardenis, izjavila je portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.
   Dalje
  • 09:20

   Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane: Potpuno uništen jermenski pešadijski puk, likvidiran pukovnik

   Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je da je potpuno uništen treći mehanizovani pešadijski puk „Martuni“ jermenskih oružanih snaga smeštenih u rejonu Hodžavend.

   „U napadu je neprijatelj pretrpeo velike gubitke, tehnika je uništena, puk je potpuno razbijen. Komanda neprijateljske vojske tražila je od svih da dostave sredstva za evakuacija poginulih i ranjenih“, izjavio je za Sputnjik portparol pres-službe azerbejdžanskog Ministarstva odbrane Vagif Dargahli.

   On je dodao da je u Karabahu takođe likvidiran pukovnik jermenske vojske Karen Babajan.

   „Kao rezultat kaznenih mera azerbejdžanske vojske likvidiran je načelnik artiljerije smeštene u pravcu privremeno okupiranog regiona Džabrail 18. Mehanizovane pešadijske divizije jermenske armije pukovnik Karen Babajan“, rekao je pukovnik Dargahli.

  • 09:02

   Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su jedinice Oružanih snaga zemlje preciznom paljbom uništile dva tenka jermenske vojske.

  • 08:45

   Moguće zaključivanje vojno-političkog saveza Jermenije i Karabaha

   Pogled na Jerevan

   Jermenija: Moguće zaključivanje vojno-političkog saveza sa Karabahom

   Lider vladajuće frakcije jermenskog parlamenta Moj korak Lilit Makunc saopštila je da se u Jerevanu razmatra mogućnost zaključenja vojno-političkog saveza sa Karabahom.
   Dalje
  • 08:24
   Jerevan: Azerbejdžanska vojska nastavlja sa artiljerijskom paljbom

   U sukobu Jermenije i Azerbejdžana stradala iranska sela /video/

   Tokom sukoba između Jermenije i Azerbejdžana nekoliko raketa istovremeno je palo u iransku provinciju Ardabil, saopštila je Iranska državna televizija i radio.
   Dalje
  • 08:20

   Baku: Vojska nije izgubila ni pedalj oslobođenih teritorija u Karabahu

   Ministarstvo odbrane Azerbejdžana navodi da nijedna od prethodno zauzetih teritorija u Karabahu nije izgubljena, a izveštaji jermenske strane s tim u vezi predstavljaju dezinformacije.

   „Ni jedan pedalj oslobođenih teritorija nije izgubljen. Jermenska strana nastavlja da širi provokacione informacije. Izveštaji da je navodno jermenska vojska vratila deo teritorije koje je azerbejdžanska vojska oslobodila su dezinformacije. Saopštavamo da nijedan deo teritorija koje smo mi oslobodili nije izgubljen. Trenutno Azerbejdžanska vojska sprovodi operaciju suzbijanja neprijateljskog otpora“, izjavio je za Sputnjik načelnik pres-službe Ministarstva odbrane pukovnik Vagif Dargahli.

  • 08:14

   Jerevan demantuje saopštenja o granatiranju sa teritorije zemlje

   Jermensko Ministarstvo spoljnih poslova demantovalo je izjavu Bakua o granatiranju azerbejdžanskog regiona Daškasan sa teritorije Jermenije

   „Oštro demantujemo optužbe azerbejdžanskog Ministarstva odbrane na račun Jermenije da je azerbejdžanski rejon Daškasan granatiran sa teritorije jermenskog regiona Vardenis. Ova dezinformacija i apsolutna laž ima za cilj pripremu terena za širenje geografije borbenih dejstava, uključujući agresiju na Republiku Jermeniju“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova na Fejsbuku. 

   Ranije je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane izjavilo da se sa teritorije jermenskog regiona Vardenis navodno vrši artiljerijsko granatiranje na azerbejdžanski rejon Daškasan.

  • 08:09

   Armija Azerbejdžana nastavlja ofanzivu za oslobađanje grada Fuzuli na liniji dodira, saopštilo je Ministarstvo odbrane zemlje.

   „Ofanziva azerbejdžanske vojske za oslobađanje grada Fuzuli se nastavlja. Od 7 do 8 časova naše herojske trupe uništile su još četiri tenka jermenskih snaga u pravcu fronta Fuzuli-Džabrail. Trenutno se nastavljaju borbena dejstva“, navodi se u saopštenju pres-službe Ministarstva odbrane.

  • 08:04

   Jermenija: Azerbejdžan se sprema za novi napad na Karabah

   Jermenski vojnik na položajima u blizini granice sa Nagorno-Karabahom

   Jermenija: Azerbejdžan se sprema za novi napad na Karabah

   Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan saopštio je da se azerbejdžanske oružane snage pripremaju za novi napad u Karabahu.
   Dalje
  • 08:04

   Azerbejdžan: Nastavljene intenzivne borbe u Karabahu

   Oružane snage Azerbejdžana tokom borbi u Nagorno-Karabahu

   Baku: Nastavljene intenzivne borbe u Karabahu

   Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopštilo je o žestokim borbama na kontakt liniji u Karabahu.
   Dalje
  • 08:03

   Snimak napada azerbejdžandžke trupe

   Sukob u Nagorno-Karabahu

   Jermenija objavila snimak napada na azerbejdžanske vojnike /video/

   Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je snimak napada na azerbejdžanske trupe.
   Dalje
  • 08:01

   Pašinjan pozvao Merkelovu da obuzda politiku Turske u regionu

   Jermenski premijer Nikol Pašinjan je tokom telefonskog razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel pozvao da „obuzda agresivnu politiku Turske“ u regionu, saopštila je pres-služba njegove vlade.

   Premijer Jermenije Nikol Pašinjan

   Pašinjan pozvao Merkelovu da obuzda politiku Turske u regionu

   Jermenski premijer Nikol Pašinjan je  tokom telefonskog razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel pozvao da „obuzda agresivnu politiku Turske“ u regionu, saopštila je pres-služba njegove vlade.
   Dalje
  Uživo
  Iz minuta u minut: Vojska Nagorno-Karabaha povratila deo izgubljenih teritorija
  +
  Tagovi:
  sukob, rat, Azerbejdžan, Jermenija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga