07:59 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (655)
  0 325
  Pratite nas

  Lider vladajuće frakcije jermenskog parlamenta Moj korak Lilit Makunc saopštila je da se u Jerevanu razmatra mogućnost zaključenja vojno-političkog saveza sa Karabahom.

  „U trenutnoj situaciji, paralelno sa događajima koji se odvijaju aktivno se razgovara o našim mogućim srazmernim koracima, konkretno, o zaključivanju vojno-političkog saveza sa Arcahom (Nagorno-Karabah)“, napisala je Makuncova na Fejsbuku.

  Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su oružane snage Jermenije grantirale naselja na kontakt liniji u Karabahu. Prema tim podacima ima civilnih i vojnih žrtava. Kako je navelo jermensko Ministarstvo odbrane, Karabah je „bio izložen vazdušnim i raketnim napadima“.

  U Jerevanu su izjavili da je Baku „krenuo u ofanzivu“ u pravcu Karabaha. U nepriznatoj republici Nagorno-Karabah saopšteno je da su mirna naselja, uključujući glavni grad Stepanakert, bila podvrgnuta artiljerijskom granatiranju, a vlasti su pozvale stanovništvo da se sakrije. Kasnije je u Karabahu proglašeno vanredno stanje i mobilizacija.

  U Jermeniji je uvedeno ratno stanje, najavljena opšta mobilizacija i zabranjen izlazak iz zemlje muškarcima od 18 do 55 godina. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas.

  Niz država, uključujući Rusiju i Francusku, pozvale su strane da na uzdržanost. Turska je objavila da će pružiti Azerbejdžanu svu potrebnu podršku u kontekstu novog zaoštravanja situacije u Nagorno-Karabahu.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (655)
  Tagovi:
  sukob, rat, Azerbejdžan, Jermenija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga