20:54 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1345
  Pratite nas

  Na kineskom tržištu e-vozila počeo je veliki obračun „Tesle“ i „Folksvagena“ koji se udružio sa grupom kineskih kompanija.

  „Folksvagen“ i njegovi kineski partneri uložiće oko 15 milijardi dolara kako bi na kinesko tržište do 2025. godine izbacili 15 različitih modela e- vozila. Ova objava stigla je nakon najave „Folksvagena“ da će na prelazak s automobila s unutrašnjim sagorevanjem na one s električnim pogonom ukupno globalno investirati 33 milijardi dolara. „Folksvagen“ ne skriva kako im je glavni cilj da po proizvodnji e-vozila prestignu „Teslu“, kao i da postanu najveći svetski proizvođač vozila s e-pogonom.

  Analitičari procenjuju kako će uspeh u Kini biti presudan za dominaciju na globalnom tržištu. U trku protiv Tesle u Kini „Folksvagen“ kreće s dve nove fabrike sa zajedničkim najvećim kapacitetom proizvodnje od 600.000 vozila godišnje, piše „Jutarnji list“.

  Električno tržište e-vozila u Kini vratilo se rastu nakon jednogodišnjeg pada zbog drastičnog smanjenja državnih podsticaja. Trenutno e-vozila u Kini čine oko 5 posto prodaje automobila u Kini. Cilj je vlade da prodaje e-vozila do 2025. godine dosegne 25-postotni udeo. Najpopularniji model e-vozila u Kini je „Tesla 3“.

  Tagovi:
  Tesla, Folksvagen
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga