11:28 26 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 14198
  Pratite nas

  „Zadnja vrata “ koja je otvorio vaseljenski patrijarh Vartolomej, izgleda da se nisu zatvorila u vreme izdavanja tomosa o autokefalnosti raskolničke crkve Ukrajine, što je izazvalo ogorčenje i tugu kod miliona pravoslavnih hrišćana širom sveta.

  Na ovaj način grčki crkveni krugovi komentarišu zahteve makedonske vlasti vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju za autokefalnost makedonske crkve.

  Izvori iz crkvenih krugova Severne Makedonije u razgovor za „Sputnjik“ su izrazili svoju zabrinutost i nezadovoljstvo ovim događajem.

  Prema mišljenju Dmitrisa Celegidisa, profesora na bogoslovskom Aristotel univerzitetu u Solunu, pitanje autokefalnosti je očigledno pitanje Srpske pravoslavne crkve.

  Ako vaseljenski patrijarh Vartolomej priznaje autokefalnost kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve, to će biti izvan njegovog ovlašćenja, kao i u slučaju sa Ukrajinom.

  „Sve je apsolutno jasno. Ovo pitanje je očigledno u nadležnosti Srpske pravoslavne crkve. Ako vaseljenski patrijarh krene putem priznanja autokefalnosti, onda će izaći van ovlašćenja, kao u slučaju Ukrajine. Takvi potezi crkvi stvaraju samo probleme “, naglašava profesor.

  „Pošto mi susednu zemlju ne priznajemo kao „Severnu Makedoniju“, kako možete očekivati da priznamo makedonsku autokefalnost? U Skoplju ne postoji „Makedonska crkva“. Po mom ličnom mišljenju, patrijarh Vartolomej ne bi trebalo da im odobri autokefalnost“, izjavio je Mitropolit Florinski i Prespansko Eordeski Teoklit.

  Izvori u krugovima Grčke pravoslavne crkve bliski Svetom sinodu tvrde da će Grčka pravoslavna crkva slediti volju patrijarha Vartolomeja, kao u slučaju davanja autokefalnosti ukrajinskoj crkvi.

  Bivši visoki predstavnik Grčke pravoslavne crkve je krajem 2019. godine rekao za „Sputnjik“ da Grčka pravoslavna crkva neće moći da se suprotstavi postojanju nezavisne makedonske crkve. To je zbog činjenice da su grčki arhijereji izgubili pravo veta kada su priznali pravo Patrijarhu da u celini daje autokefalnost.

  Vartolomejeve postupke je prokomentarisao protoprezviter Teodoros Zisis, profesor teologije na Aristotel univerzitetu u Solunu, rekavši da „Vartolomej pokušava da izdejstvuje podršku većine u crkvenom svetu stvarajući svoje crkve, te nastoji dana taj način oslabi i srpsku i rusku crkvu“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Grčka, crkva, vaseljenski patrijarh Vartolomej, Vartolomej
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga