09:52 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  6487
  Pratite nas

  Američki državni sekretar Majk Pompeo je tokom posete vojnoj bazi Suda na Kritu izjavio da se dogovorio sa premijerom Grčke Kiriakosom Micotakisom da će istražiti mogućnosti konfrontacije sa Rusijom.

  „Danas sam na Kritu kako bih promovisao jednu od najjačih američkih vojnih veza u celoj Evropi. Grčku vidimo kao istinski stub stabilnosti i prosperiteta u istočnom Mediteranu i veoma smo ponosni što podržavamo grčku Vladu", rekao je Pompeo za grčku televiziju „ERT“.

  Prema njegovim rečima, saradnja u oblasti bezbednosti razvija se izuzetno duboko i brzo, a obe strane rade na unapređivanju pitanja započetih prošle godine potpisivanjem Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane. „Sporazum se oblikuje ovde na Kritu, u Larisi, Stefanovikeiu i Aleksandropolisu“, rekao je Pompeo, misleći na lokacije novih američkih vojnih baza.

  Najavio je i da će najnovija američka pomorska baza „Heršel Vudi Vilijams“ biti trajno u zalivu Suda.

  „Naša saradnja na polju bezbednosti je danas posebno važna jer Rusija nastavlja da igra destabilizujuću ulogu u regionu, posebno u Libiji, dok SAD pozivaju na povlačenje svih vojnih snaga i primirje u zemlji“, rekao je Pompeo.

  „Takođe smo se dogovorili sa premijerom da istražimo mogućnosti dalje saradnje s ciljem suočavanja sa izazovima koje je Rusija postavila kao rezultat štetnih efekata, poput širenja dezinformacija o pandemiji i pokušaja integrisanja pravoslavne crkve u svoje planove“, rekao je američki državni sekretar. 

  Pompeo je naveo da je dan ranije tokom sastanaka potvrdio američku podršku naporima Grčke da diverzifikuje energetske rute i dostavu energenata širom regiona. „Odluku o snabdevanju energijom treba da donesu slobodna tržišta, a ne ruski „Gasprom“, rekao je Pompeo.

  Američki državni sekretar je takođe rekao, da je pokrenuo pitanje napora Kineske komunističke partije „da koristi ekonomsku moć ovde i u širem regionu da bi stekao strateški uticaj u Evropi“. „Veoma smo ponosni na činjenicu da premijer Micotakis i njegov tim razvijaju i promovišu grčki digitalni front, uključujući angažovanja za 5G mreže. Drago nam je što vidimo da Grčka učestvuje u programu „Čista mreža“, rekao je Pompeo.

  Takođe je izjavio, da je „Grčka najsvetlija tačka u regionu, a takođe i odličan partner Sjedinjenim Američkim Državama“.

  Inače, ruski mediji podsećaju da je Rusija više puta negirala optužbe za pokušaje uticaja na demokratske procese u različitim zemljama, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov ih je nazvao „apsolutno neosnovanim“.

  Tagovi:
  američke vojne baze, Grčka, Amerika, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga