18:20 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 018
  Pratite nas

  Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž morao bi skoro da umre da bi se izvukao iz verovatno najozloglašenijeg zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama ako bi ga osudili za optužbe za špijunažu i poslali tamo, rečeno je na sudu u londonskom Old Bejliju.

  Asanž, koji se bori protiv zahteva za izručenje SAD, verovatno bi bio poslat u savezni zatvor Supermaks u Firenci, u Koloradu, ako bude osuđen, izjavila je Morin Beird, bivša upravnica Kazneno-popravnog centra Metropolitan u Njujorku, preneo je AP.

  Ona je rekla da će se Asanž verovatno suočiti s najtežim zatvorskim uslovima koje SAD mogu da nametnu, uslovima koji dovode do niza mentalnih problema, uključujući anksioznost i paranoju.

  „Iz mog iskustva, skoro tri decenije rada u saveznim zatvorima, složila bih se da dugotrajna izolacija može imati ozbiljne negativne efekte na mentalno zdravlje zatvorenika“, rekla je Beirdova.

  Prema njenim rečima, Asanž će biti verovatno pod posebnim administrativnim merama ako bude izručen SAD, kako u istražnom pritvoru, tako i nakon bilo kakve osuđujuće presude, zbog zabrinutosti oko nacionalne bezbednosti unutar američke vlade.

  Prema ovim merama, koje su diskreciono pravo američkog državnog tužioca i koje su korišćene za osuđene teroriste, zatvorenici gotovo ceo dan provode zatvoreni u svojim ćelijama bez kontakta s drugim zatvorenicima i malo kontakata sa spoljnim svetom.

  S obzirom na verovatnoću zahteva za posebnim administrativnim merama, Beirdova je rekla da će jedino mesto za njega biti ADX Firenca u Koloradu, osim ako ne dođe do ozbiljne promene u njegovom medicinskom statusu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Džulijan Asanž
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga