06:42 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (307)
  0 322
  Pratite nas

  Bivši nemački kancelar, predsednik odbora direktora „Rosnjeft“ i predsednik odbora akcionera „Severni tok AG“ Gerhard Šreder pozvao je Nemačku vlast da dostave Rusiji informacije o Alekseju Navaljnom u okvirima pravne pomoći, saopštio je nemački „Cajt“ pozivajući se na Šrederov internet kanal „Die Agenda“.

  „Ovo je sasvim normalna procedura i nema potrebe da je dalje razmatramo“, rekao je Šreder.

  On se takođe usprotivio povezivanju situacije oko Navaljnog i projekta „Severni tok 2“. „Jedno sa drugim nema nikakve veze“, rekao je on, napominjući da će deset milijardi evra biti izgubljeno ako projekat ne bude završen.

  „Moramo da osiguramo snabdevanje energijom. I ne razumem kako je to moguće ostvariti po razumnim cenama bez Rusije“, istakao je Šreder.

  „Ovo što se sada radi su spekulacije, obzirom da nema potvrđenih činjenica“, dodao je Šreder komentarišući izveštaje o trovanju Navaljnog.

  Ranije je nemačka agencija DPA, pozivajući se na zvaničnog predstavnika u nemačkom Ministarstvu pravde, saopštila da vlada Nemačke proverava treći zahtev Rusije za pravnu pomoć za Navaljnog koji je primljen u petak.

  Slučaj Navaljni

  Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku, a on je prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

  Lekari u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

  Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu.

  Nemačka vlada je potom 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

  Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (307)
  Tagovi:
  Aleksej Navalni, Rusija, Nemačka, Gerhard Šreder
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga