17:39 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1607
  Pratite nas

  Članovi mešovite grupe stručnjaka iz američkog Kongresa došli su do zaključka da Sjedinjene Američke Države zaostaju u polju visokih vojnih tehnologija povezanih sa veštačkom inteligencijom i drugim razvojem, piše američki „Njujork tajms“.

  Uprkos svim pregovorima Pentagona o usvajanju novih tehnologija, politika odustajanja od starog oružja ima mnogo prepreka. Ona je povezana sa zatvaranjem fabrika, baza i sa gubitkom radnih mesta. Kao rezultat toga propadaju pokušaji modernizacije vojne oblasti, piše „Njujork tajms“.  

  U izveštaju mešovite grupe specijalista Kongresa se navodi da su Ministarstvo odbrane i Kongres dužni „da se usredsrede na zahteve budućnosti, a ne na političku i vojno-industrijsku posvećenost prošlosti“.

  Prema rečima jednog od predsedavajućih parlamentarne grupe stručnjaka Seta Moultona, rivalstvo u oblasti visoke vojne tehnologije je trka, a Sjedinjene Američke Države je trenutno gube, a ujedno gube i vreme.

  Izveštaj grupe navodi da bi SAD trebalo da se usredsrede na razvoj veštačke inteligencije. Kao primer su dali „projekat Menhetn“ iz Drugog svetskog rata, kada su najbolji umovi zemlje u vojnoj industriji i nuklearnoj fizici okupljeni kako bi stvorili atomsku bombu.

  Parlamentarna grupa je predložila da se proceni bar jedna alternativa veštačkoj inteligenciji pre finansiranja svakog većeg vojnog programa. SAD se pozivaju da vode proces stvaranja i ratifikacije globalnog dogovora o veštačkoj inteligenciji u duhu Ženevske konvencije.

  Međutim, postoje sumnje u efikasnost takvog sporazuma, pošto sajber tehnologije ne stoje na raspolaganju samo državama, napominje list.

  „Pentagon zna kako da se nosi sa velikim programima kao što su lovci ili nosači aviona, ali je manje sposoban da ovlada novim tehnologijama koje će biti potrebne u budućim konfliktima“, navodi se u izveštaju parlamentarne grupe. Predstavnici američkog Ministarstva odbrane su izjavili da će raditi na tom problemu, dodaje „Njujork tajms“. 

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Pentagon, američki Kongres, vojna tehnologija, Amerika, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga