22:05 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (328)
  11274
  Pratite nas

  Predsednici Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske usvojili su izjavu o situaciji u Nagorno-Karabahu. Vladimir Putin, Emanuel Makron i Donald Tramp pozvali su na hitno okončanje borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Predsednici su pozvali Azerbejdžan i Jermeniju da bez preduslova obnove pregovore o Nagorno-Karabahu. 

  „Predsednik Ruske Federacije, predsednik Sjedinjenih Američkih Država i predsednik Republike Francuske, predstavljajući države kopredsedavajuće Minske grupe OEBS-a, najoštrije osuđuju eskalaciju nasilja na kontakt liniji u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu“, navodi se u saopštenju.

  „Pozivamo... lidere Jermenije i Azerbejdžana da odmah preuzmu obaveze u dobroj veri i bez postavljanja preduslova za nastavak pregovora o rešavanju situacije uz pomoć kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a“, navodi se u izjavi lidera zemalja kopredsedavajućih Minske grupe.

  Predsednici Rusije, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država takođe smatraju da treba odmah zaustaviti borbena dejstva u Nagorno-Karabahu.

  „Pozivamo na hitni prekid borbenih dejstava između oružanih snaga strana učesnica“, ističe se u zajedničkoj izjavi.

  U izjavi se dodaje i da predsednici žale zbog žrtava i izražavaju saučešće porodicama ubijenih i ranjenih.

  Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je prošle nedelje. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o sukobima u Nagorno-Karabahu.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (328)
  Tagovi:
  Nagorno-Karabah, Emanuel Makron, Donald Tramp, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga