00:39 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (720)
  0 521
  Pratite nas

  Premijer Jermenije Nikol Pašinjan kaže da Turska direktno učestvuje u borbenim dejstvima u Nagorno-Karabahu. Prema njegovim rečima, primirja ne može biti dok Turska ne bude izbačena iz regiona južnog Kavakaza.

  Pašinjan je u intervjuu za kanadski list „Gloub“ rekao i da saveznici Turske u NATO treba da objasne zašto turski avioni F-16 otvaraju vatru u Karabahu i ubijaju civile.

  Prema njegovim rečima, oružane snage Turske direktno učestvuju u borbenim dejstvima u Karabahu, kao i da se „teroristi s Bliskog istoka prebačeni u region bore na strani Azerbejdžana a pod pokroviteljstvom Turske“.

  „Kako bilo ko može da predlaže Jermeniji da bez zaštite ostavi stanovništvo Nagorno-Karabaha da se suoči sa teroristima i ekstremistima. Primirje je moguće samo ako Turska bude izbačena sa Južnog Kavkaza“, rekao je jermenski premijer.

  On je u intervju rekao i da pozdravlja poziv za prekid vatre koji su uputili predsednici Rusije, SAD i Francuske, ali i da osuđuje stav turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji je taj poziv odbacio.

  Premijer je dodao i da podržava stalni kontakt sa Rusijom a da, prema njegovom mišljenju, ponašanje Turske „predstavlja problem za celu međunarodnu zajednicu“.

  Podsetimo, situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (720)
  Tagovi:
  Jermenija, Nikol Pašinjan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga