04:08 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (664)
  28106
  Pratite nas

  Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan saopštio je da Azerbejdžan ponovo koristi kasetne bombe za granatiranje Nagorno-Karabaha.

  Ranije je Ovanisjan izjavio da je azerbejdžanska vojska prebacila u Nagorno-Karabah nove snage i krenula u ofanzivu. Ministarstvo je dodalo da su jermenske snage oborile tri vojna aviona Azerbejdžana.

  „Noćas su vođene žestoke borbe“, napisao je Ovanisjan na Fejsbuku.

  Portparolka Ministarstva Šušan Stepanjan precizirala je da su se borbe vodile u severnom i južnom pravcu kontakt linije.

  „Neprijatelj je koncentrisao velike snage na ova krila i prešao u ofanzivu. Jermenske jedinice zaustavljaju napredovanje neprijatelja, nanoseći mu velike gubitke“, saopštila je Stepanjanova na Fejsbuku.

  Sa svoje strane, predsednik nepriznate Republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan rekao je da se zajedno sa jedinicama specijalnih snaga uputio na prvu liniju fronta.

  „Duž čitave linije dodira vode se teške borbe različitog intenziteta. Gradovi, među kojima i glavni grad Stepanakert, izloženi su artiljerijskom granatiranju. Nacija i domovina je pod pretnjom... Shodno tome, zajedno sa jedinicama za specijalne namene, krećem prema prvoj liniji kako bih učestvovao u borbi, jer ću na prvoj liniji biti korisniji nego u pozadini“, napisao je Arutjunjan na svojoj stranici na Fejsbuku.

  Ministarstvo odbrane Azerbejdžana ranije je saopštilo da su oružane snage ove zemlje zauzele nova uporišta na kontakt liniji u Karabahu.

  „Trupe azerbejdžanske vojske, uspešno napredujući u naznačenim pravcima, zauzele su nova uporišta i očistile teritoriju od neprijatelja. Tokom borbenih dejstava uništena je značajna količina ljudstva, vojne i druge tehnike, kao i neprijateljskog naoružanja“, navodi se u saopštenju pres-službe Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

  Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova.

  Najnovije vesti
  • 23:10

   Peskov o mirovnjacima u Nagorno-Karabahu

   Portparol Kremlja Dmitrij Peskov

   Peskov: Mirovnjaci u Nagorno-Karabahu samo uz saglasnost obe strane u konfliktu

   Mirovnjaci bi mogli da uđu u zonu konflikta u Nagorno-Karabahu samo ako se sa tim slože obe strane u sukobu, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za portal RBK.
   Dalje
  • 22:54

   Treći telefonski razgovor Pašinjana i Merkelove od početka sukoba

   Jermenski premijer ponovo je razgovarao telefonom s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o situaciji u Nagorno-Karabahu.

   Ovo je njihov treći telefonski razgovor od eskalacije sukoba 27. septembra.

   Kako je saopštila jermenska vlada, Pašinjan je obavestio Merkelovu o trenutnim borbenim dejstvima u regionu, učešću Turske i naveo dokaze o tome da Turska prebacuje plaćenike i islamiste u Azerbejdžan.

   Merkelova je istakla značaj prekida vatre i obnavljanja pregovora u skladu sa izjavom kopredsedavajućih Minske grupe OEBS.

  • 22:44

   Baku: Uništili smo četiri jermenska tenka

   Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su oružane snage te zemlje uništile četiri tenka jermenske vojske u Nagorno-Karabahu.

   Pored toga zaplenjena su još tri kao trofeji, navode u Ministarstvu.

    

  • 21:59

   Stepanjan: Vojska Karabaha drži situaciju pod kontrolom

   Vojska Karabaha ima sigurnu kontrolu nad situacijom na liniji razdvajanja u Nagorno-Karabahu, izjavila je portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.

   „U ovom trenutku duž čitave linije vode se borbe za pozicioniranje. Jedinice vojske Karabaha nastavljaju da sa sigurnošću kontrolišu situaciju“, napisala je ona na Fejsbuku.

   Stepanjan je dodala i da je Stepanakert, prestonica nepriznate Republike Nagorno-Karabah, večeras izložen raketnom napadu.

  • 21:52

   Šta jermenski premijer misli o ruskim mirovnjacima u Nagorno-Karabahu

   Jermenski premijer ne isključuje mogućnost ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabahu

   Pašinjan o ruskim mirovnjacima u Nagorno-Karabahu: O tome samo u okviru Minske grupe

   Jermenski premijer Nikol Pašinjan govorio je u intervjuu za TV „Al Džazira“ o mogućnosti angažovanja ruskih mirovnjaka u regionu Nagorno-Karabaha. Kako kaže, to je pitanje za Minsku grupu OEBS.
   Dalje
  • 21:18

   Alijev: Vojska oslobodila niz sela u Nagorno-Karabahu

   Vojska Azerbejdžana

   Azerbejdžanski predsednik: Posle Madagiza, oslobodili smo još sedam sela

   Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev saopštio je da su oružane snage njegove zemlje oslobodile u Nagorno-Karabahu još sedam sela od Jermena.
   Dalje
  • 19:54

   Jermenija: Veliki gubici Azerbejdžana u ljudstvu i tehnici

   Pogled na Jerevan

   Jervan o gubicima Bakua: 450 poginulih, oborena tri aviona, helikopter, 10 dronova...

   Jermensko Ministarstvo odbrane iznelo je podatke o gubicima koje su u poslednja 24 sata naneli azerbejdžanskoj strani u sukobu u Nagorno-Karabahu – 450 poginulih, 10 oborenih bespilotnih letelica, tri oborena avona, jedan helikopter i jedan sistem „Smerč“.
   Dalje
  • 19:14

   Turski novinari na udaru jermenske artiljerijske vatre

   Turski novinari koji izveštavaju o sukobima u Nagorno-Karabahu našli su se na udaru artiljerijske vatre sa strane Jermenije, prenosi agencija Anadolija.

   To se, kako navode, dogodilo u Terterskoj oblasti a među novinarima su bili izveštači Anadolije, TV TRT i agencije IHA, koji su prošli bez povreda.

    

  • 18:07

   Stepanakert: Sirene za vazdušnu opasnost

   U prestonici nepriznate Republike Nagorno-Karabah oglasila se sirena za vazdušnu opasnost.

   Kao i prethodnih dana u gradu je potpuni mrak, jer građani isključuju svetlo kako bi omeli protivnika pri ciljanju.

   Prema navodima očevidaca, nedaleko od grada čulo se nekoliko eksplozija.

  • 18:01

   Alijev: Madagiz je naš, Karabah je Azerbejdžan

   Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da su oružane snage njegove zemlje zauzele selo Madagiz na liniji razdvajanja u Nagorno-Karabahu.

   „Azerbejdžanska vojska je danas postavila azerbejdžansku zastavu u Madagizu. Madagiz je naš, Karabah – to je Azerbejdžan“, napisao je on na Tviteru.

  • 16:55

   Jerevan: Oboren azerbejdžanski helikopter

   Portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan saopštila je da su snage PVO armije odbrane Nagorno-Karabaha oborile azerbejdžanski helikopter.
   Ona je takođe navela da je armija odbrane Nagorno-Karabaha prilikom napada na jedinicu oružanih snaga Azerbejdžana „uništila veliki broj naoružanja i ljudstva“.
   Dopisnik Sputnjika javlja da su se u prestonici nepriznatog Nagorno-Karabaha - Stepanakertu čule još dve artiljerijske eksplozije.
   U Stepanakertu su eksplozije odjekivale i jutros.

  • 16:52
   Uništavanje jermenske artiljerije u Nagorno-Karabahu

   Baku: Novi snimci uništavanja jermenske vojne tehnike u Nagorno-Karabahu (video)

   Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je nove snimke iz Nagorno-Karabaha na kojima se vidi kako snage te zemlje uništavaju jermensku vojnu tehniku.
   Dalje
  • 16:31

   Jerevan: U borbenim dejstvima učestvuju turski specijalci, plaćenici, teroristi

   Rat u Nagorno-Karabahu

   Premijer Jermenije: Akcijama azerbejdžanske vojske rukovodi 150 turskih vojnika

   Premijer Jermenije Nikol Pašinjan u obraćanju naciji saopštio je da akcijama azerbejdžanske vojske u Nagorno-Karabahu rukovodi 150 turskih vojnika.
   Dalje
  • 15:27

   Jermenski premijer o tome šta je uslov za početak pregovora

   Premijer Jermenije Nikol Pašinjan

   Pašinjan: Pregovori o Karabahu mogući nakon zaštite stanovništva od spoljne agresije

   Pregovori o Nagorno-Karabahu mogući su posle zaštite stanovništva od spoljne agresije, izjavio je premijer Jermenije Nikol Pašinjan.
   Dalje
  • 15:08

   Jerevan: Uništili smo na desetine azerbejdžanskih oklopnih vozila

   Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan saopštio je da je izvršen napad na jedinicu oružanih snaga Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu.

   Tom prilikom je, kako je rekao, uništeno na desetine oklopnih vozila.

  • 14:52

   Karabah: Poginuo još 51 vojnik

   Armija odbrane Nagorno-Karabaha je tokom prethodnog dana izgubila 51 vojnika koji su ubijeni u sukobu, navodi se na sajtu Ministarstva odbrane nepriznatog Nagorno-Karabaha.

  • 14:40

   Posledice granatiranja glavnog grada Karabaha

  • 14:29

   Meštani Stepanakerta, uglavnom žene i deca, odlaze iz glavnog grada nepriznate republike u Jermeniju nakon nekoliko artiljerijskih napada na grad.

   Oni se okupljaju u centru grada. Među izbeglicama je mnogo invalida i starijih ljudi. Oni govore da se boje i da je bolje da idu iz grada, pošto su u gradu ostali samo muškarci.

      

  • 14:13

   Alijev: Pregovori o Karabahu ne mogu biti jednostrani

   Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev

   Predsednik Azerbejdžana: Pregovori o Karabahu ne mogu biti jednostrani

   Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da pregovori o rešavanju sukoba u Karabahu ne mogu da se vode jednostrano, Baku „mora da ima partnera“.
   Dalje
  • 13:24

   Nagorno-Karabah traži priznanje međunarodne zajednice

   Vojnici karabaške armije na liniji razgraničenja u Nagorno-Karabahu

   Nagorno-Karabah poziva međunarodnu zajednicu da prizna nezavisnost Republike

   Ministarstvo spoljnih poslova nepriznatog Nagorno-Karabaha pozvalo je međunarodnu zajednicu da prizna nezavisnost Republike u svetlu pogoršanja situacije u regionu.
   Dalje
  • 12:31

   Jermenske snage krenule u kontraofanzivu

   Jermenske snage pokrenule su kontraofanzivu na jednom delu fronta u Nagorno-Karabahu, saopštila je portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan.

   „Armija odbrane Karabaha uspela je da obuzda veliku ofanzivu koju je započeo neprijatelj. U jednom od pravaca naše snage su krenule u kontraofanzivu. Na ostalim stranama vode se uporne borbe“, napisala je ona.

  • 11:56

   Kasetne bombe ispaljene na Nagorno-Karabah

   Stambene zgrade uništene u granatiranju Stepanakerta u Nagorno-Karabahu

   Jerevan: Azerbejdžan ponovo koristi kasetne bombe u Karabahu /foto/

   Azerbejdžan koristi kasetne bombe za granatiranje Karabaha, saopštio je predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan na svojoj Fejsbuk stranici.
   Dalje
  • 11:45

   Karabah: Jermenske snage zaustavljaju ofanzivu neprijatelja

   Lansiranje raketa iz protivvazdušnih raketnih sistema Osa Oružanih snaga Jermenije

   Karabah: Jermenske snage zaustavljaju ofanzivu neprijatelja /video/

   Armija odbrane Nagorno-Karabaha izvodi nove napade na azerbejdžanske snage u zoni sukoba.  
   Dalje
  • 11:33

   Jermenija: Turska granata ispaljena u pravcu Vardenisa

   Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan objavio je fotografiju turske granate ispaljene na oblast Vardenis u Jermeniji.  

   Granata je ispaljena prema selu Kut Vardeniskog regiona.

    

  • 10:53

   Jerevan: Vojne operacije će dovesti do ekološke katastrofe

   Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan saopštio je da vojne operacije Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu mogu dovesti do ekološke katastrofe.

   „Oružane snage Azerbejdžana su prešle na napade pomoću raketa dugog dometa kojima gađaju civilnu infrastrukturu, čije uništavanje može dovesti do ekološke katastrofe“, napisao je Ovanisjan na Fejsbuku.

  • 09:55

   Eksplozije u glavnom gradu Karabaha, ima ranjenih

   U centru glavnog grada Karabaha, Stepanakertu, čuju se eksplozije, javlja dopisnik Sputnjika.

   Sudeći po zvucima, eksplozije se čuju sa periferije grada ili iz predgrađa.

   „Oružane snage Azerbejdžana započele su granatiranje Stepanakerta. Granatiranje je i dalje u toku. Ima ranjenih. Jedna od granata eksplodirala je u blizini centra grada, do sada su se čule dve eksplozije“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova na svom kanalu na Telegramu.

  • 09:29

   Alijev: Baku ne može da čeka još 30 godina

   Raketa ispaljena iz sistema Smerč u Nagorno-Karabahu

   Predsednik Azerbejdžana: Sukob u Karabahu mora biti rešen sada

   Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da sukob u Karabahu mora biti rešen sada, jer Baku ne može da čeka još 30 godina.
   Dalje
  • 09:21

   Novi demanti Azerbejdžana: Nije oboren nijedan avion

   Načelnik pres-službe Ministarstva odbrane Azerbejdžana, pukovnik Vagif Dargjahli, izjavio je da tokom borbi na liniji dodira u Karabahu nije oboren nijedan borbeni avion azerbejdžanskog vazduhoplovstva.

   „Danas je jermenska strana ponovo širila dezinformacije o navodno oborenim avionima i bespilotnim letelicama azerbejdžanskog vazduhoplovstva. Još jednom ponavljamo da nije oboren nijedan borbeni avion ratnog vazduhoplovstva Azerbejdžana. Naprotiv, azerbejdžanske udarne bespilotne letelice nastavljaju da uništavaju vojnu tehniku jermenskih oružanih snaga. Snimci borbenih dejstava naših dronova redovno se predstavljaju javnosti. Širenjem lažnih informacija o gubicima Azerbejdžana predstavnici Ministarstva odbrane Jermenije pokušavaju da popune informacionu prazninu o borbenim dejstvima“, rekao je Dargjahli za Sputnjik.

  • 09:04

   Jermenski Centar za informisanje objavio je snimke posledica granatiranja glavnog grada Karabaha, Stepanakerta.

  • 08:45

   Makron pozvao Alijeva

   Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev

   Makron pozvao Alijeva na prekid vatre i pregovore o Karabahu

   Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je telefonom sa svojim azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevom i pozvao ga na obnavljanje režima prekida vatre na liniji dodira u Karabahu i mirovne pregovore.
   Dalje
  • 08:15

   Azerbejdžanske snage uništile jermenske vojnike i tehniku

   Azerbejdžanske snage uništavaju kamp jermenske vojske tokom sukoba u Nagorno-Karabahu

   Azerbejdžanske snage objavile snimak likvidacije jermenskih vojnika i uništenja tehnike /video/

   Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su oružane snage ove zemlje zauzele nova uporišta na kontakt liniji u Karabahu, a da je jermenska strana pretrpela velike gubitke.
   Dalje
  • 07:46

   Jerevan: Uništena tri azerbejdžanska vojna aviona

   Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan saopštila je da je u Karabahu oboren avion azerbejdžanskog ratnog vazduhoplovstva.

   „Na južnom pravcu linije dodira u 8.25 (6.25 po srednjoevropskom vremenu) uništen je neprijateljski avion“, napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

   Kasnije je predstavnik Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan saopštio da su uništena još dva aviona.

   „Još dva aviona uništena pre 10 minuta, teške borbe se nastavljaju“, napisao je Ovanisjan.

  • 07:27

   Predsednik Nagorno-Karabaha Araik Arutjunjan uputio se zajedno sa jedinicama specijalnih snaga na prvu liniju fronta.

  Uživo
  Iz minuta u minut: Jerevan o gubicima Bakua: 450 poginulih, oborena tri aviona, helikopter...
  +
  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (664)
  Tagovi:
  Azerbejdžan, Jermenija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga