03:32 01 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (404)
  0 300
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Kanade Fransoa-Filip Šampanj je izjavio da je zaustavio sve dozvole za izvoz u Tursku zbog izveštaja o upotrebi kanadskog oružja u sukobima u Nagorno-Karabahu.

  Prema rečima Šampanja, u poslednjih nekoliko dana pojavile su se tvrdnje da se kanadska tehnologija upotrebljava u vojnim sukobima u Nagorno-Karabahu. Ministar spoljnih poslova Kanade je dao nalog da se ove tvrdnje istraže.

  „U skladu sa strogim kanadskim režimom kontrole izvoza i istragom, suspendovao sam odgovarajuće dozvole za izvoz u Tursku“, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova. 

  Kanadski ministar spoljnih poslova prošle nedelje je rekao da će obustaviti izdavanje dozvola za izvoz vojnih proizvoda u Tursku, ako se utvrdi da njihova upotreba dovodi do kršenja ljudskih prava. Šampanj je tada naveo da je on za „pridržavanje najvišim standardima“ prilikom razmatranja zahteva za izvoz, a takođe je ukazao na činjenicu da Kanada poštuje ugovor Ujedinjenih nacija o trgovini oružjem.

   

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (404)
  Tagovi:
  Kanada, sukobi, Nagorno Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga