03:05 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (316)
  110207
  Pratite nas

  Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan izjavio je da je tokom jučerašnjeg dana na Stepanakert ispaljeno preko 100 raketa iz lansirnog sistema „Smerč“. Istovremeno, azerbejdžanske snage tvrde da se vojska Nagorno-Karbaaha povlači duž cele linije fronta.

  Prema rečima Arutjunjana, samo pukom srećom nije došlo do većih gubitaka kada je reč o granatiranju prestonice Karabaha.

  „Izgleda da je razlog zbog čega je azerbejdžanska strana intenzivirala gađanje Stepanakerta jeste što je jermenska vojska uspela da ispuni sve zadatke, da odbije napade i s vazduha i s kopna. Pored toga, azerbejdžanske snage su ponovo pretrpele velike gubitke“, rekao je on.

  Arutjunjan je takođe zahvalio dijaspori što je uspela da sakupi čak 50 miliona evra pomoći za Nagorno-Karabah, te je pozvao jermensku zajednicu koja živi u inostranstvu sa nastavi sa prikupljanjem sredstava koje su neophodne za obnovu gradova nakon „pobede u ratu“.

  Azerbejdžan: Jermenske snage se povlače

  Sa druge strane, portparol Ministarstva odbrane Azerbejdžana Vagif Dargjahli izjavio je da se jermenska vojska povlači duž celog fronta na liniji razgraničenja sa Nagorno-Karabahom.

  Kako je rekao, okupirane zemlje se postepeno oslobađaju, a od apsolutnog kolapsa jermenske snage može spasti samo „deokupacija azerbejdžanskih teritorija“.

  Dargjahli je takođe optužio jermensku stranu da je granatirala položaje azerbejdžanskih snaga duž cele linije fronta, ali ujedno i civilne objekte u naseljenim mestima koja se tu nalaze.

  Prema njegovim rečima, u tim gađanjima ima i stradalih civila, iako nije precizirao u kakvom broju poginulih je reč, kao i koji su infrastrukturni objekti oštećeni.

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (316)
  Tagovi:
  sukob, Nagorno-Karabah, Azerbejdžan, Jermenija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga