16:54 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (344)
  0 200
  Pratite nas

  Predsednik parlamenta samoproglašene republike Nagorno-Karabaha Artur Tovmasjan izjavio je da je sukobe u ovom regionu isprovocirao Azerbejdžan, te da Stepanakert nema nameru da traži primirje.

  „Rat je pokrenula vlast Azerbejdžana, ali ga sada vodi vojno i političko rukovodstvo Turske. Ovo nije rat Jermena i Azerbejdžanaca, to je pokušaj Turske da se ugura na Zakavkazje“, rekao je Tovmasjan.

  Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica i strane države vide sve i trebalo bi da primene sankcije protiv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

  Predsednik parlamenta Nagorno-Karabah je siguran da zvanični Baku nije uspeo u Karabahu, ali i smatra da bi Stepanakert trebalo da učestvuje u pregovorima o rešavanju sukoba u Karabahu.

  „Samo narod Karabaha, uz podršku naroda Jermenije i dijaspore, ima pravo da odlučuje o sudbini Karabaha. Sada smo svi jedna porodica“, rekao je Tovmasjan.

  Prema rečima predsednika parlamenta, zvanični Baku je doživeo fijasko u Karabahu i nije ispunio zadatke koje je pred njega postavila Ankara, tačnije nije uspeo da osvoji Stepanakert i Šuši. On je dodao da Karabah ne planira da traži primirje.

  ​Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Tokom sukoba jermenska strana ima više od 220 poginulih. Prema jermenskim podacima, Azerbejdžan ima više od tri hiljade poginulih.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (344)
  Tagovi:
  Turska, sukobi, Azerbejdžan, Jermenija, Stepanakert, Nagorno-Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga