11:32 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2164
  Pratite nas

  Osnivač kompanije „Spejs iks“ Ilon Mask je projekat višekratnog nosača raketa „Amur“, koji je napravio ruski „Roskosmos“, nazvao „korakom u pravom smeru“.

  „Ovo je korak u pravom smeru, ali oni zaista treba da tome teže do 2026. godine“, napisao je Mask na svom Tviter nalogu.

  Višekratna upotreba je jedan od glavnih trendova nauke o svemirskim raketama, osmišljen prvenstveno da bi se smanjili troškovi lansiranja. Rusija još uvek nema nosače raketa koji se mogu ponovo upotrebiti.

  Ruski mediji ocenjuju da je moguće da se pod „potpunim ponovnim korišćenjem“ u Maskovom tvitu to ne odnosi samo na raketu-nosača, već i na druge elemente rakete.

  Dan ranije, „Roskosmos“ je potpisao ugovor sa Raketno-kosmičkim centrom „Progres“. Reč je o nacrtu projekta za novu raketu-nosača „Amur“ koja će biti u stanju da se koristi čak deset puta. „Amur“ ima motor na metan, a prvo lansiranje planirano je za 2026. godinu.

  Trenutno „Spejs iks“ u svojoj raketi „Falkon“ koristi tehnologiju koja omogućava višekratnu upotrebu, a prvi put je ovu tehnologiju koristio američki „Blu oridžin“. U isto vreme „Roket lab“ radi na istraživanju istog principa rada na raketi „Elektron“.

  U Rusiji pored Raketno-kosmičkog centra „Progres“, rakete za višekratnu upotrebu razrađuje i kompanija „S7“, ali su one niže klase. Pored toga, i kompanije u Kini i Evropi planiraju da naprave rakete za višekratnu upotrebu.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga