11:30 26 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (364)
  0 116
  Pratite nas

  Služba državne bezbednosti Azerbejdžana saopštila je da Jermenija u borbama u Nagorno-Karabahu angažuje plaćenike iz Iraka i Sirije.

  Kako se navodi, presretnut je razgovor plaćenika koji učestvuju u borbama duž linije razdvajanja u Karabahu.

  „U agresiji protiv Azerbejdžana Jermenija koristi strane plaćenike, konkretno borce kurdskih grupa koje je vrbovala na teritoriji Iraka i Sirije. Azerbejdžanska služba državne bezbednosti je putem radio veze presrela razgovor terorista koji pripadaju Radničkoj partiji Kurdistana i koji učestvuju u borbenim dejstvima na teritoriji Azerbejdžana“, navodi se u saopštenju.

  Prema podacima Državne službe bezbednosti, „teroristi su razgovarali o teškoj situaciji na jermenskoj strani i velikim gubicima“.

  „Takođe, govorili su o tome kako azerbejdžanska strana efikasno koristi dronove i izražavaju žaljenje što učestvuju u borbenim dejstvima a pri tome su obmanuti obećanjima jermenske strane“, navode u Državnoj službi bezbednosti.

  Jermenski premijer Nikol Pašinjan izneo je slične optužbe na račun Azerbejdžana i Turske. Kako je rekao, Turska je obučila i prebacila hiljade plaćenika u Nagorno-Karabah iz regiona koje je okupirala u severnoj Siriji.

  Situacija u Nagorno-Karabahu

  Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je proglašeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova.

   

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (364)
  Tagovi:
  plaćenici, Nagorno-Karabah, Jermenija, Azerbejdžan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga