16:57 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  104
  Pratite nas

  Prototip bugarske vakcine protiv kovida 19 biće spreman pre Nove godine, rekla je Penka Petrova, direktorka Instituta za mikrobiologiju Bugarske akademije nauka.

  „Posle toga ćemo biti spremni za klinička ispitivanja“, rekla je Petrova u emisiji Bugarske nacionalne televizije.

  Rad na vakcini finansira Pasterov institut u Parizu, a nedavno i Fondacija za naučna istraživanja pri bugarskom Ministarstvu obrazovanja i nauke.

  Rezultate stranih vakcina, ruske „Sputnjik V“ i američke „Astra zeneka“, mikrobiolog je nazvala ohrabrujućim, ali je napomenula da je Bugarskoj potrebna sopstvena vakcina.

  „Ako sada sprovedemo potrebna naučna istraživanja mi ćemo biti spremni da odgovorimo na odgovarajući način, kada se pojavi nova pandemija “, rekla je Petrova i dodala da će cena leka zavisiti od proizvodnog kapaciteta i koliko će biti učešće države u proizvodnji vakcina.

  Ona je navela da je vakcina preventivna mera, način da se ograniči širenje virusa. Kada se stanovništvo vakciniše, neće biti potrebe za lekovima.

  Ranije je još jedan naučnik Bugarske akademije nauka, šef laboratorije za eksperimentalnu imunologiju Andrej Čorbanov, izrazio protest zbog činjenice da se Bugarska ranije dogovorila o kupovini evropskih vakcina koje još nisu proizvedene.

  „Nakon što smo kupili avione F-16, dok u vreme pregovora fabrike još nisu bile izgrađene, ništa me ne iznenađuje“, dodao je šef laboratorije.

  Belgijska ministarka zdravlja Megi de Blok je krajem septembra rekla,  da bi vakcina u Evropskoj uniji trebalo da se pojavi u martu sledeće godine.

   

  Tagovi:
  naučnici, vakcina, KOVID-19, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga