04:57 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 2918
  Pratite nas

  Grčka krajnje desničarska partija Zlatna zora danas je sudskom presudom proglašena kriminalnom organizacijom i ta odluka izazvala je haos na ulicama Atine. Burna istorija ove grupe intrigira javnost od njenog osnivanja 1993. godine.

  Lider Zlatne zore Nikos Mihalolijakos i šest njegovih kolega osuđeni su da predvode kriminalnu grupu i time je okončan petogodišnji sudski proces. Ranije je njihov pristalica proglašen krivim za ubistvo muzičara, a još 15 njih je osuđeno za saučesništvo.

  Svedoci su na suđenju rekli da su članovi partije obučavani da koriste oružje i da su nosili nacističke simbole.

  Politička i „mračna“ istorija Zlatne zore

  Pun naziv partije je Narodno udruženje — Zlatna zora, a njeni pripadnici i simpatizeri je opisuju kao „narodni nacionalistički pokret“, a sebe „beskompromisnim nacionalistima”.

  Međutim, drugi ih vide kao neonaciste i fašiste, optužene za mnogobrojne napade, među kojima i za ubistva, posebno migranata i političkih protivnika.

  Promovišući radikalno desne i rasističke ideje na političkoj sceni, Zlatna zora ih je sprovodila u delo uz pomoć kriminalaca koji su terorisali migrante, LGBT zajednicu i leve aktiviste.

  Osnivač i vođa organizacije je Nikolaos Mihaloliakos. Zlatna zora je zvanično nastala 1993, 2005. je privremeno ugašena, ali je ponovo počela sa radom u martu 2007.

  ​Svoj politički vrhunac doživela je 2012, u vreme ekonomske krize u Grčkoj. Te godine dobila je skoro 12 posto glasova na izborima i bila je treća najjača stranka u parlamentu sa 18 poslanika. Na izborima 2019. nije prešla cenzus.

  Ubistvo muzičara i napadi

  Pod lupom istražnih i sudskih organa, ali i javnosti, Zlatna zora dolazi 2013. godine nakon ubistva  repera i antifašiste Pavlosa Fisasa koga su 18. septembra te godine u blizini Atine izboli nožem i ubili muškarci obučeni u crno kada je izašao iz kafea.

  Pristalica Zlatne zore Jorgos Rupakijas priznao je ubistvo repera Pavlosa Fisasa, pravdajući se da je to učinio u samoodbrani.

  ​Mediji su tih dana javljali da su lideri Zlatne zore pretili muslimanima u Grčkoj da će biti "zaklani kao pilad ako se ne odsele iz Grčke", kao i da su najavili da će okupiti 100.000 Grka kako bi sprečili izgradnju prve džamije u Atini.

  Pripadnici Zlatne zore osuđeni su napade na migrante i levičarske političare.

  Petorica su osuđeni za pokušaj ubistva egipatskog ribara, a četvorica za pokušaj ubistva komunističkog aktiviste iz sindikata PAME.

  Veza sa policijom

  Pošto su vlasti u Atini tada naložile hitnu istragu o navodnim vezama Zlatne zore sa policijom i vojskom smenjeno je pet istaknutih pripadnika grčke policije.

  Tada je uhapšen i penzionisani 60-godišnji policajac koji je, po podacima istrage, štitio ultradesničare i pod pretnjom hapšenja i deportacije primoravao imigrante koje su napali neonacisti da povuku prijave policiji.

  Skandali u parlamentu

  Kako nisu mirovali na grčkim ulicama, tako su i u parlamentu, dok su bili poslanici, pravili skandale. 

  Pre tri godine, vodeći član grčke ultradesničarske stranke Zlatna zora Ilijas Kasidijaris izbačen je iz parlamenta nakon što se sukobio i gurnuo poslanika iz rivalske partije, nakon čega je krenuo sukob sa drugim strankama.

  Godinu dana kasnije tokom rasprave o poverenju vladi poslanik Zlatne zore pozivao je na vojni puč. Zbog svog govora on je uhapšen, a Zlatnoj zori je zabranjeno dalje učešće u debati.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga