18:03 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 06
  Pratite nas

  Konflikt u Karabahu ne treba da izlazi izvan okvira Azerbejdžana i Jermenije, izjavio je azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev u intervjuu ruskom Prvom kanalu. Sa ovim se ne slaže njegov jermenski kolega Nikola Pašinjan.

  „Konflikt ne treba da izlazi izvan okvira Jermenije i Azerbejdžana“, izjavio je Alijev.

  On je naglasio da konflikt ne treba da se prelije ni na teritoriju Jermenije.

  „Bez obzira na artiljerijske napade sa jermenske teritorije, mi ne gađamo teritoriju Jermenije. Na teritoriju Jermenije ne prelazimo, iako imamo sve mogućnosti za to“, tvrdi predsednik Azerbejdžana.

  Alijev je dodao da Baku namerava da se vrati za pregovarački sto nakon završetka akutne faze borbenih dejstava na Karabahu.

  Predsednik Azerbejdžana smatra da Jermenija pokušava da internacionalizije konflikt u Karabahu i u njega bezuspešno uvuče evropske zemlje i ODKB.

  Premijer Jermenije Nikola Pašinjan izjavio je za istu rusku televiziju da je konflikt sa Azerbejdžanom izašao izvan regionalnih okvira.

  „Situacija je već izašla iz regionalnih okvira, mislim na konflikt u Karabahu“, rekao je Pašinjan.

  Po njegovim rečima, u konfliktu učestvuju radikalne snage, međunarodni teroristi što predstavlja opasnost za sve države velikog regiona.

  „To je žarište pretnje za bezbednost celog sveta“, dodao je Pašinjan.

  To što Turska učestvuje u konfliktu menja kontekst dešavanja, smatra on.

  „Turska se nakon sto godina vratila na južni Kavkaz iz dva razloga: kako bi nastavila politiku genocida nad Jermenima i svoju carsku politiku prema severu, istoku i jugu.

  On smatra da se ova kriza može rešiti kompromisom.

  Tagovi:
  Jermenija, Azerbejdžan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga