08:00 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (317)
  1112
  Pratite nas

  Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da Turska ni na koji način nije umešana u sukob u Karabahu, uprkos raznim „glasinama i insinuacijama“.

  „Što se tiče moje izjave o umešanosti Turske. Mislio sam, naravno, samo na političko rešavanje, postkonfliktno rešavanje. U ovom trenutku Turska ni na koji način nije strana u sukobu, uprkos raznim glasinama i insinuacijama po ovom pitanju, koje nisu potkrepljene nikakvim činjenicama, kao što je ta da je turski F-16 oborio jermenski Su-25“, rekao je Alijev u intervjuu za televiziju „Rusija 1“.

  Azerbejdžan ne napada teritoriju Jermenije

  Alijev je dodao da Oružane snage Azerbejdžana ne vrše nikakve napade na teritoriju Jermenije, iako, za to postoje sve mogućnosti.

  „Uprkos granatiranjima sa jermenske teritorije, mi ne izvodimo nikakve napade na teritoriju Jermenije, ne prelazimo teritoriju Jermenije, iako za to postoje sve mogućnosti“, istakao je Alijev.

  Azerbejdžanski predsednik tvrdi da Jerevan pokušava da „internacionalizuje“ sukob u Karabahu, uvlačeći u njega ODKB i evropske zemlje. Prema njegovim rečima, sukob ne bi trebalo da pređe granice Azerbejdžana i Jermenije.

  Sukob ne bi trebalo da pređe granice Jermenije i Azerbejdžana. Sukob, zapravo, čak ne prelazi ni na teritoriju Jermenije. Budući da, uprkos granatiranju sa jermenske teritorije, ne vršimo nikakve napade na teritoriju Jermenije, ne prelazimo na teritoriju Jermenije, iako za to postoje sve mogućnosti. Jermenska strana neuspešno pokušava da u ovaj sukob uvuče ODKB. Pokušava da uvuče evropske zemlje. I zapravo pokušava da internacionalizuje ovaj sukob, na šta iznosimo svoj stav o neprihvatljivosti takvog pristupa“, istakao je Alijev.

  Sukobi u Karabahu

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27 septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Turska je izjavila da će Azerbejdžanu pružiti svaku pomoć, kako na bojnom polju, tako i za pregovaračkim stolom.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (317)
  Tagovi:
  Turska, Jermenija, Nagorno-Karabah, Azerbejdžan, Ilham Alijev
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga