15:53 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  0 10
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i predstavnici zemalja ODKB istakli su potrebu za političkom i diplomatskom pomoći Bakuu i Jerevanu radi stabilizacije u Nagorno-Karabahu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nakon sastanka.

  Sastanku su prisustvovali predstavnici država-članica ODKB, kao i generalni sekretar organizacije, načelnik zajedničkog štaba ODKB i izvršni sekretar Parlamentarne skupštine ODKB.

  „Učesnici sastanka izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog borbenih dejstava koja traju u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu. Istakli su potrebu za pružanjem političke i diplomatske pomoći Jerevanu i Bakuu kako bi se stabilizovala situacija i što skorije rešavanje sukoba vratilo na mirni pregovarački kolosek“, navodi se u saopštenju.

  Sukobi u Karabahu

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27 septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Turska je izjavila da će Azerbejdžanu pružiti svaku pomoć, kako na bojnom polju, tako i za pregovaračkim stolom.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  Azerbejdžan, Jermenija, ODKB
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga