11:09 26 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (364)
  0 39
  Pratite nas

  Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev kaže da Turska i Rusija treba aktivno da učestvuju u rešavanju problema Nagorno-Karabaha i da budu garanti dugoročnog mira. Istovremeno, kaže da je jermenski premijer Nikol Pašinjan već dosadio svetskim liderima telefonskim pozivima zbog situacije u regionu.

  „Sada, kada je sukob prešao u aktivnu fazu i kada je jermenski lider, vidim, već dosadio svetskim liderima svojim telefonskim pozivima, očigledno je ko ima potencijal za rešavanje konflikta“, rekao je Alijev u intervjuu za ruski „Prvi kanal“.

  Prema njegovim rečima, Turska i Rusija treba da budu garanti dugoročnog mira.

  Azerbejdžanski lider kaže i da je „saradnja između velike države Rusije i velike države Turske, koja je članica NATO, daleko iskrenija, čvršća i efikasnija nego saradnja Turske i druge zemlje-članice Alijanse koja stalno optužuje Ankaru“. 

  „Postoji nova politička realnost, nije kao 1992. godine, svet se promenio i menja se pred našim očima, i treba polaziti od toga a ne od nekakvih dogmi“, dodao je on.

  Sukobi u Karabahu

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Turska je izjavila da će Azerbejdžanu pružiti svaku pomoć, kako na bojnom polju, tako i za pregovaračkim stolom.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (364)
  Tagovi:
  Nagorno-Karabah, Rusija, Turska, Alijev
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga